13 Απρ 2011

Ο Παπακωνσταντίνου ζητεί επιτακτικά περικοπές από την Κατσέλη

Εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο θα πέσει το μεγάλο ψαλίδι προκειμένου να βρεθούν τα 23 δις του προγράμματος που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, ο μοναδικός τομέας, το μοναδικό υπουργείο στο οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου βλέπει ότι υπάρχει… λίπος για να κοπεί είναι το υπουργείο Εργασίας. Όχι, γιατί εκεί είναι η κ. Λ. Κατσέλη, την οποία ο «τσάρος» ούτε ζωγραφιστή δε θέλει να βλέπει. Ο υπουργός Οικονομικών, ως γνήσιος εκφραστής της λογικής ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα τα βρίσκουμε από περικοπές (ξεχνώντας την ανάπτυξη) ζητά επιτακτικά νέο γύρο μειώσεων στο κρίσιμο αυτό υπουργείο.
Μη παραδεχόμενος την αποτυχία της πολιτικής του (για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας φταίνε οι μισθοί, λένε οι φωστήρες της πλατείας Συντάγματος), ψάχνει να βρει και πάλι από πού θα κόψει. Και καθώς από την Παιδεία και την Υγεία δεν υπάρχει άλλο ψωμί, το υπουργείο Εργασίας της… φίλτατης κ. Κατσέλη είναι ο εύκολος στόχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, απέστειλε στη Λ. Κατσέλη επιστολή σύμφωνα με την οποία της ζητά δύο πράγματα:

1. Να σταματήσει τη «λευκή απεργία» και να συμμετάσχει περισσότερο στις οικονομικές αποφάσεις και την υλοποίησή τους.
Της χρεώνει ουσιαστικά έλλειψη στήριξης και την εγκαλεί για αναβλητικότητα των αποφάσεων που πρέπει να πάρει στο υπουργείο της.

2. Της ζητά να πάρει μέτρα που θα αποφέρουν σημαντικές μειώσεις δημοσίων δαπανών, βασικός στόχος του μεσοπρόθεσμού προγράμματος. Από τα 24 δις, τα περισσότερα θα πρέπει να βρεθούν από το κομμάτι των δαπανών και ζητά από την Κατσέλη να προχωρήσει γρηγορότερα τις πολιτικές της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, προανήγγειλε σε κομψή πασοκική γλώσσα εξορθολογισμό των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δις ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο. Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Συνδέουμε το ΕΚΑΣ με εισοδήματα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε σε ραδιόφωνο.

Δε μας είπε, όμως, ποια θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, πόσοι ήταν αυτοί που έπαιρναν ΕΚΑΣ με υψηλό εισόδημα και πόσοι κακομοίρηδες συνταξιούχοι που έχουν πληρώσει εισφορές πολλών ετών, θα χάσουν το μικρό αυτό επίδομα.
Για «νοικοκύρεμα» (ούτε η καλύτερη νοικοκυρά της Ελλάδας να ήταν) έκανε λόγο και στο κομμάτι των επιδομάτων ανεργίας, οπότε αυτό σημαίνει ψαλίδι μεγάλο.
Αν και διέψευσε ότι το υπουργείο του θα πρέπει να βρει την επόμενη τριετία 7,5 δις εντούτοις επιβεβαίωσε ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν 4,5 δις τα έσοδα και θα περικοπούν δαπάνες 3 δις.
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι θα καταπολεμήσουν τώρα την εισφοροδιαφυγή, σε μια περίοδο που οι εταιρείες που χρωστάνε είναι ένα βήμα από το λουκέτο. Μήπως, όμως να πλήρωνε το δημόσιο πρώτα τα 12 δις που χρωστά σε ασφαλιστικά ταμεία και μετά να ζητούσε από τις εταιρείες να κάνουν το ίδιο;
πηγή : http://www.antinews.gr/, 13/4/2011