Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους του ΟΠΑΠ
Μπορεί να... πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ επειδή ο Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε ότι οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις, πρέπει να επαναπροσληφθούν γιατί έπρεπε να έχουν υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά η ουσία της υπόθεσης είναι πολύ διαφορετική. Διότι δεν δικαιώθηκαν όλες οι καθαρίστριες, αλλά ελάχιστες που είχαν συμβάσεις πριν από το 2001, οι οποίες είχαν ανανεωθεί πριν από το 2011!
Συγκεκριμένα:
Η υπόθεση αφορούσε καθαρίστριες του ΟΠΑΠ με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις μιας ημέρας.
Οι καθαρίστριες αυτές υπηρετούσαν προ του 2001, όταν με την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 103 παρ. 8) απαγορεύθηκε, καθʼ οιονδήποτε τρόπο, η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι επειδή οι συμβάσεις είχαν συναφθεί προ του 2001, δηλαδή προτού υπάρξει το συνταγματικό εμπόδιο, και επειδή οι ανανεώσεις είχαν γίνει επίσης προ του 2001, οι σχετικές συμβάσεις είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου από τότε. Άρα η απόφαση αφορά ελάχιστους συμβασιούχους, δεδομένου ότι βάζει δύο προϋποθέσεις. Ήτοι τη σύναψη της σύμβασης προ του 2001 και τη μετατροπή της, λόγω ανανεώσεων, σε αορίστου χρόνου επίσης προ του 2001. Βεβαίως ο Άρειος Πάγος θα μπορούσε να είχε απορρίψει το αίτημα, όπως είχε προτείνει ο εισηγητής. Όμως έκανε αυτήν την «αναδρομή» προ του 2001 διότι, έτσι, αφενός δεν άνοιξε «πόρτες και παράθυρα» για τη μεγάλη μάζα των συμβασιούχων και αφετέρου «έστειλε το μήνυμα» στην κυβέρνηση και ιδίως στον Γ. Ραγκούση.
Το μήνυμα αφορά βέβαια τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, προς τους συμβασιούχους, όταν ο Χάρης Καστανίδης και ο Ντίνος Ρόβλιας υπόσχονταν αφειδώς μονιμοποιήσεις για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αύξηση των μοριοδοτήσεων, που είχε καθιερωθεί επί υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, για τους υπόλοιπους!
Τελικά όμως ο Γ. Ραγκούσης, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, έκανε ακριβώς το αντίθετο:
Με τον ν. 3812/2009 όχι μόνον έκοψε τον δρόμο για κάθε μονιμοποίηση, αλλά και κατάργησε πλήρως τη μοριοδότηση προϋπηρεσίας! Το τελευταίο είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία του 1999. Με την απόφαση του Αρείου Πάγου λοιπόν ανοίγει νέο κεφάλαιο διεκδικήσεων, ειδικά για τη μοριοδότηση προϋπηρεσίας. Με απλές λέξεις, εκεί που το θέμα «συμβασιούχοι» είχε κλείσει από κοινοτικής πλευράς με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 2006 (υπόθεση Ανδενέλερ κ.λπ.) η κυβέρνηση και ο Γ. Ραγκούσης «κατάφεραν» να το ξανανοίξουν. Καλά ξεμπερδέματα...
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 17/4/2011