13 Απρ 2011

Ρύθμιση "ταφόπλακα" για τους συμβασιούχους

Ταφόπλακα στις ελπίδες δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που περιμένουν να γίνουν «αορίστου χρόνου», έρχεται να βάλει η νέα ρύθμιση που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του μνημονίου και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Α.Τ.» θα παρατείνει το όριο των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι και τους 36 μήνες, χωρίς τη δυνατότητα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ενώ σήμερα το απώτατο όριο είναι μέχρι 24 μήνες.

Αρμόδια στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου είπαν χθες στον «ΑΤ» πως οι αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι στην ατζέντα των εργασιακών ρυθμίσεων που επιτάσσει το μνημόνιο και ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, αλλά πριν αποφασιστεί πόση θα είναι η διάρκειά τους, θα προηγηθεί, όπως ανέφεραν, διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο μνημόνιο (4η επικαιροποίηση του Νοεμβρίου) αναφέρεται ότι ώς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 «η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει τη νομοθεσία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για τη διαχείριση των ωρών εργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας μελετά την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ώς και τους 36 μήνες.
Η… επιμήκυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά 12 μήνες (από 24 σε 36) σε συνδυασμό με την «ακύρωση» κάθε προοπτικής για τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Οι «συμβασιούχοι» θα έχουν για ένα 36μηνο 12 μισθούς ετησίως, χωρίς επιδόματα (αδείας, οικογενειακά, κ.λπ.) και χωρίς την προοπτική καταβολής επιδόματος ανεργίας, αν επιλεγεί η ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ (μπλοκάκι) , όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των συμβασιούχων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, αλλά και σε ΔΕΚΟ όπως και τράπεζες.
Το πλέον αρνητικό στοιχείο της νέας ρύθμισης αφορά όσους έχουν ήδη διανύσει 12 ή περισσότερους μήνες ως συμβασιούχοι με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικό τομέα, καθώς είναι πιθανό να κλείσει τελείως κάθε προοπτική για να διεκδικήσουν -έστω και δικαστικά όπως συμβαίνει τώρα- τη μετατροπή τους σε «αορίστου χρόνου».

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ 10ΩΡΟ!

Παράλληλα με τις αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου το υπουργείο μελετά και τροποποιήσεις στις επιχειρησιακές συμβάσεις δεδομένου ότι παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν διάφορες επιχειρήσεις, στην πράξη καμία επιχειρησιακή σύμβαση δεν έχει υπογραφεί.
Αντιθέτως, αυτό που «κατάφερε» το υπουργείο για χάρη των συνδικαλιστών με όλο το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι αντί επιχειρησιακών συμβάσεων να υπάρχει επέλαση ατομικών συμβάσεων.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 80% της ελληνικής οικονομίας. Λόγω του μικρού μεγέθους τους (μέχρι 9 άτομα προσωπικό) δεν μπορούν να κάνουν επιχειρησιακή σύμβαση, δεδομένου ότι χρειάζονται από 10 άτομα και πάνω για να συσταθεί Ενωση προσώπων ή Σωματείο εντός επιχείρησης, ενώ ακόμη κι αν ζητήσουν διαπραγμάτευση με το κλαδικό σωματείο, είναι βέβαιο ότι θα βγει ατελέσφορη, μια που τα συνδικάτα έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται να συζητήσουν μείωση μισθών. Ετσι, το 80% των επιχειρήσεων έχει δύο επιλογές: Είτε να απολύσουν προσωπικό είτε να κάνουν μειώσεις μισθών σε ατομικό επίπεδο. Και δυστυχώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συμβαίνουν και τα δύο, προ του κινδύνου να βάλουν λουκέτο.
Επίσης η εργασιακή ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο φέρνει και το 10ωρο εργασίας, με μια λιγότερο γραφειοκρατική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με την οποία ένας εργοδότης θα μπορεί για διάστημα 6 μηνών (από 4 μήνες που είναι σήμερα), να απασχολεί το προσωπικό για περισσότερες (10 ώρες ημερησίως) ή λιγότερες (6 ώρες ημερησίως) με τις ίδιες αμοιβές.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 13/4/2011