10 Απρ 2011

«Μαύρο» το τοπίο στην αγορά

Δυσοίωνο διαφαίνεται το μέλλον της εμπορικής αγοράς του Δήμου Χαλανδρίου, γεγονός που αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης (εξαμηνιαίας) έρευνας της ΕΣΕΕ, η αγορά του Χαλανδρίου πλήττεται σημαντικά από την οικονομική κρίση, με το ποσοστό των «λουκέτων» να αγγίζει το 22% στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγίας Παρασκευής και Χαϊμαντά).
Ωστόσο, διαφορετική γνώμη έχει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Φλύα» Γιώργος Ασημακόπουλος. Αν και παραδέχεται το «γκρίζο» τοπίο που επικρατεί, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στα καταστήματα των δρόμων που αναφέρονται. «Με μια βόλτα στους τρεις αυτούς δρόμους, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ο αριθμός των “λουκέτων” φτάνει περίπου τα 50, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνόλου των καταστημάτων», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας όμως ότι το 22% είναι πιθανό να ισχύει «αν μιλάμε για τα εμπορικά καταστήματα συνολικά του Χαλανδρίου».
Όποιο όμως και να είναι το ακριβές ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στους τρεις αυτούς δρόμους, η πτώση του τζίρου και οι διογκούμενες δυσκολίες για τους εμπόρους είναι δεδομένες.
«Τα περισσότερα καταστήματα “αγκομαχούν” πλέον για να επιβιώσουν, όταν όλα τα πράγματα βαίνουν εις βάρος μας», αναφέρει ο Γ. Ασημακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει για το επόμενο τουλάχιστον εξάμηνο.
Στην ανατροπή της εξάλλου δεν συνέβαλαν ούτε οι χειμωνιάτικες εκπτώσεις, παρά το γεγονός ότι πολλά καταστήματα «έριξαν» από την πρώτη κιόλας εβδομάδα τις τιμές έως και 70%. «Η αγορά κινήθηκε μόνο την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων», τονίζει ο Γ. Ασημακόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο τζίρος των καταστημάτων σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010 ήταν μειωμένος κατά 30%, ενώ σε βάθος διετίας η μείωση αγγίζει το 50%! Τώρα η αγορά κινείται με τα λεγόμενα «δεκαήμερα προσφορών», τα οποία, όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, «υπάρχουν για να συνεχίσουν να υπάρχουν και τα μαγαζιά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη 14 Απριλίου & ώρες 9:00-20:00, στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου. Θα προηγηθεί, την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 15:30, γενική συνέλευση του Συλλόγου, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα θα μπορούν να κατατίθενται και οι υποψηφιότητες.

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 7/4/2011