13 Απρ 2011

Γενικό Λογιστήριο: Απεργούμε για να μείνουν τα διαθέσιμα στο στενό Δημόσιο

Με τετραήμερη απεργία, που άρχισε χθες και λήγει την Παρασκευή, απαντούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τη διαχείριση ρευστού κρατικού χρήματος περίπου 7 δισ. ευρώ στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Οι εργαζόμενοι του Γενικού Λογιστηρίου εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην εκχώρηση της διαχείρισης των κρατικών διαθεσίμων σε έναν φορέα επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να δεχτούν την περαιτέρω συρρίκνωση των υπηρεσιών, μετά και την εκ νέου άρνηση (σε προχθεσινή συνάντησή τους) του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη νόμου.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε αρμοδιότητες του Γενικού Λογιστηρίου να μεταφερθούν από το στενό δημόσιο τομέα -και μάλιστα η διαχείριση του κρατικού χρήματος»- δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Οικονομικών Γ. Σάμαρης. Η αντιπρόταση που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι αφορά τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης διαθεσίμων και δημόσιου χρέους εντός του Γενικού Λογιστηρίου.
Σημειώνεται ότι αρχικώς το σχετικό νομοσχέδιο προέβλεπε ακόμα και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, χωρίς διαγωνισμό, απευθείας σε συμβούλους-εταιρείες από τον ΟΔΔΗΧ. Η σχετική διάταξη αποσύρθηκε, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε φορέα, όταν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τις έχει ο στενός δημόσιος τομέας.
Ο σύλλογος εργαζομένων του ΓΛΚ, με χθεσινή ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα για την πληρωμή του Δώρου 250 ευρώ και των συντάξεων, τονίζοντας πως «θα καταβληθούν κανονικά». Αλλωστε, τα τελευταία εντάλματα πληρωμών εκδόθηκαν χθες από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ παρότι ήταν ημέρα απεργίας.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν αποκλείουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
της Ελένης Κωσταρέλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 13/4/2011