26 Απρ 2011

Απολύσεις στους παιδικούς σταθμούς της πόλης - αβέβαιο το παρόν και το μέλλον τους

Σοβαρές εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα των συμβασιούχων με μίσθωση έργου στον χώρο των παιδικών σταθμών του δήμου Χαλανδρίου. Μεγάλη Δευτέρα η διοίκηση ενημέρωσε 12 - κατά άλλους 14 - τέτοιους συμβασιούχους ότι η σύμβαση τους διακόπτεται κατ εντολή του ΑΣΕΠ και ότι μέσα σε δύο μέρες θα έπρεπε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Στην πραγματικότητα από τα τέλη Μαρτίου η διοίκηση ήταν ενημερωμένη για το τσουνάμι που έρχεται καθώς με έγγραφό του το ΑΣΕΠ προς το αντίστοιχο νομικό πρόσωπο (αρ πρωτ. 189 24/3/2011) με βάση ένσταση υποψήφιου μάγειρα αναφέρει στην 5η σελίδα:




Το ουσιαστικό που επισήμανε το έγγραφο είχε να κάνει με την παράγραφο 11 καθώς αυτό το σημείο είναι που πυροδότησε τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.1 του πδ 164/2004, συμβάσεις που καταρτίζονται διαδοχικώς και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη δεν μπορούν να ξεπερνούν το όριο των 24 μηνών συνολικής εργασίας με σημείο εφαρμογής την ημέρα έναρξης εφαρμογής του συγκεκριμένου ΠΔ. Με βάση αυτό για συνολικά 14 εργαζόμενες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία προκύπτει η άμεση απόλυση τους από το δυναμολόγιο των παιδικών σταθμών της πόλης.
Μέχρι την κυκλοφορία των νέων και την αναγγελία των απολύσεων – που σημειωτέων έγιναν σχεδόν ένα μήνα μετά - καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από την διοίκηση, σαν να μην υπήρξε το γεγονός. Στο ενδιάμεσο νέο έγγραφο από τον ΑΣΕΠ (αρ. πρωτ. 253/14/4/2011) λαμβάνει το νομικό πρόσωπο για παρόμοιο θέμα, την απόφαση επί ενστάσεων και τον αυτεπάγγελτο έλεγχο για τον διαγωνισμό συμβάσεων μίσθωσης έργου με ειδικότητα ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι. Και σε αυτό το έγγραφο με βάση το ΠΔ ζητείται η λύση των συμβάσεων και αναμόρφωση πινάκων επιτυχόντων.
Αρκετούς μήνες λοιπόν μετά τον διαγωνισμό, το ΑΣΕΠ αξιώνει μια μεγάλη αλλαγή στο προσωπικό των παιδικών σταθμών καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων αμέσως μετά το Πάσχα τα παιδιά που φιλοξενούνται θα αναγκαστούν να δουν για πολλοστή φορά μέσα στην σχολική χρονιά νέα πρόσωπα μέσα στις τάξεις και θα κληθούν να υποστούν άλλη μία προσαρμογή προκειμένου να βγει το τελευταίο τρίμηνο και να κλείσει η χρονιά. Το αξίζουν άραγε;
Μιλάμε για την καλύτερη των περιπτώσεων καθώς το ΑΣΕΠ δεν καταργεί τις θέσεις αλλά ζητά με την λήξη των συμβάσεων την αντικατάσταση τους με άλλες δασκάλες σύμφωνα με τους αναθεωρημένους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων. Μικρή η ζημιά θα μπορούσε να πει κανείς.
Την στιγμή αυτή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς δεν ξέρει το ποσοστό αναπλήρωσης που θα υπάρξει για αυτές τις θέσεις καθώς δεν είναι σαφές ότι κάποιος που λάμβανε μέρος σε διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο θα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται τον Μάιο. Δεν είναι σαφές ότι κάποιος θα ανοίξει βιβλία για 3 μήνες για να τα ξανακλείσει μετά. Δεν είναι σαφές ότι θα δεχτεί να δουλέψει σε έναν εργοδότη που απλά δεν πληρώνει. Υπό αυτή την έννοια τίποτα επί του παρόντος δεν είναι δεδομένο και η εικόνα που μπορεί να έχουν οι σταθμοί το επόμενο διάστημα μπορεί να είναι το οτιδήποτε μεταξύ της συνήθους και του χάους (γιατί περί χάους θα πρόκειται όταν η αναγκαστική συγχώνευση τάξεων θα δώσει σε μία τάξη 30m2 33 βρέφη με 4 δασκάλες όταν ο νόμος ορίζει τις 3 δασκάλες ανά 13 βρέφη και 2m2 / παιδί…)
Αν σε κάποιους φαντάζει αυτό απλή κινδυνολογία υπάρχει το επιχείρημα πχ του διαγωνισμού των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων και του πως εξελίχθηκε από την πρώτη στιγμή της παρουσίασής του μέχρι την έλευση του προσωπικού που προσελήφθηκε.
Ο διαγωνισμός περιελέμβανε την σύναψη 22 συμβάσεων και στον πίνακα κατάταξης υπήρξαν 39 ονόματα όπως δημοσιοποιήθηκε με απόφαση της προέδρου (1-10-2010) .
Από αυτές 9 - μέχρι την 22η θέση – και άλλες 6 μέχρι την 39η αρνήθηκαν να υπογράψουν σύμβαση μίσθωσης έργου. Τελικά από αυτό τον διαγωνισμό επιλέχθηκαν μόνο 19!! (απόφαση προέδρου του νομικού προσώπου 1-10-2010)

Για αυτές τις 19 ισχύουν τα εξής:

3 εμπίπτουν στην κατηγορία που αναφέρθηκε (για την max εργασία 24 μηνών) και θα πρέπει να διαγραφούν από τον πίνακα κατάταξης

2 δεν είχαν τους απαραίτητους τίτλους σπουδών !!! («…μη προσήκων τίτλος σπουδών…» επιστολή ΑΣΕΠ 14/4/2011 σελ.4)

3 είχαν βαθμολογηθεί λάθος

Το ΑΣΕΠ ζητάει την λύση τριών συμβάσεων αλλά ταυτόχρονα ζητά την σύναψη νέων με συγκεκριμένες 3 εργαζόμενες. Δεν είναι λογικό το ερώτημα τι θα προκύψει αν αυτές για λόγους που κάποιοι από αυτούς αναφέρθηκαν αρνηθούν την σύμβαση;
Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν κολοσσιαίες ευθύνες από μεριά της διοίκησης για αυτή την κατάσταση καθώς όλη η πολυδιαφιμιζόμενη διοικητική της ενεργητικότητα φαίνεται ότι στηρίζονταν στην πιθανότητα να μην γίνουν ενστάσεις και να μην υπάρξει έλεγχος επί των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού πράγμα τουλάχιστον αστείο.
Το σημαντικότερο ερώτημα αν η διοίκηση τα ήξερε όλα αυτά εξ αρχής και αν η πλημμέλεια των ελέγχων της στον διαγωνισμό δεν ήταν κάτι εντελώς αθώο αλλά βασιζόταν στο εμπόριο ελπίδας στο επί συμβάση προσωπικό που υπήρχε τον Ιούλιο του 2010 δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα με σαφήνεια.
Πριν όμως φτάσει κανείς σε αυτό θα πρέπει να αναρωτηθεί τι συμβαίνει με το προσωπικό που ήδη φεύγει.
Βασική παράμετρος είναι το γεγονός ότι μάλλον δεν εξοφλούνται. Έχοντας ήδη κόψει απόδειξη – μπλοκάκι – για εργασία προηγούμενων μηνών χωρίς να λάβουν το ποσό αυτό το προσωπικό κλήθηκε να υπογράψει απόλυση χωρίς να εξοφληθεί πράγμα απαράδεκτο καθώς δεν μιλάμε ούτε καν για την αποζημίωση αλλά απλά για δεδουλευμένα μηνών.Πρακτικά έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιανουάριο

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Με δεδομένο της αδυναμίας εκτίμησης επί του παρόντος της αναπλήρωσης των απολυμένων λόγω ΑΣΕΠ είναι δύσκολο να υπάρξει εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος που θα προκύψει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί τμήμα των εξελίξεων που πια αμφισβητούν έμπρακτα την βιωσιμότητα των παιδικών σταθμών ως δομών πρόνοιας και υποστήριξης της εργαζόμενης οικογένειας και θέτουν εμπράκτως θέματα ασφάλειας των παιδιών στις τάξεις και ποιότητας παροχής φροντίδας σε περιπτώσεις που οδηγηθούμε είτε σε συγχωνεύσεις τμημάτων είτε σε ταυτόχρονη ύπαρξης βρεφών και νηπίων στην ίδια τάξη – το πρώτο σχεδιάζεται το δεύτερο ήδη έγινε σε σταθμό όταν απολύθηκαν δασκάλες.
Όλο τον χρόνο σχεδόν σε κάθε σταθμό έχουμε διαρροές καθώς προσωπικό επί συμβάση φεύγει γιατί βρίσκει αλλού δουλειά, σε εργοδότες που έχουν ένα φοβερό .. προσόν: πληρώνουν τον μισθό των εργαζομένων ανά μήνα.
Στα τέλη Μαίου εκδικάζεται η προσφυγή 17 εργαζομένων που με ασφαλιστικά μέτρα ζητάνε να μείνουν στην εργασία τους γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τι θα γίνει άραγε αν αυτές οι εργαζόμενες χάσουν την δίκη;
Δεν κινδυνολογεί λοιπόν κανένας βλέποντας ότι οι παιδικοί σταθμοί στην πόλη βρίσκονται λίγο πριν από την καταστροφή και η ομαλή λειτουργία τους μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι απλά μία πιθανότητα.
Δεν κινδυνολογεί όταν βλέπει όλους τους εμπλεκόμενους να συμφωνούν σε 15% μείωση προσωπικού την νέα χρονιά πράγμα που σημαίνει 30 βρέφη ή 100 νήπια λιγότερα στους σταθμούς
Δεν κινδυνολογεί όταν για ασήμαντη - αστεία - αφορμή πέρυσι έκλεισε ένας παιδικός σταθμός στη πόλη που φέτος φαίνεται πόσο τον έχει ανάγκη.
Δεν κινδυνολογεί όταν βλέπει αυτούς που λένε ότι είναι υπέρ των εργαζομένων να αρνούνται να δώσουν βεβαιώσεις ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για να τις χρησιμοποιήσουν στα δικαστήρια.
Δεν κινδυνολογεί όταν δασκάλες μοιράζουν διαφημιστικά παραστάσεων μέσα στις τάξεις.
Δεν κινδυνολογεί όταν μπαίνουν θεάματα μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα των σταθμών που ΚΑΝΕΙΣ δεν τα έχει δει και ΚΑΝΕΙΣ δεν τα έχει εγκρίνει και που τα πληρώνουν από πάνω και οι γονείς.
Δεν κινδυνολογεί όταν βλέπει το ίδιο το ΑΣΕΠ να αναλαμβάνει το βάρος συντριβής της αξιοπρέπειας των εργαζομένων που προσλαμβάνει, όταν το ίδιο αναλαμβάνει την τεκμηρίωση του νομίμου της σύμπραξης παράνομων νομικά, πολιτικά και ηθικά συμβάσεων μίσθωσης έργου σε δομές πρόνοιας που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Το νομικό πρόσωπο των παιδικών σταθμών της πόλης θα έπρεπε να μην κάνει δεκτή την πρόταση του ΑΣΕΠ. Θα αρκούσε να κάνει ότι κάνουν οι εργαζόμενοι που διώχνει με διάφορους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια: την δουλειά του ως υποστηρικτής τους και όχι ως Πόντιος Πιλάτος.
Κατ ελάχιστον άμεσα θα πρέπει να συγκληθεί ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του νομικού προσώπου απογευματινή ώρα με κάλεσμα πρόσκληση σε όλους τους γονείς προκειμένου το τελευταίο να εξηγήσει και να αποσαφηνίσει το πώς θα δουλέψουν οι παιδικοί σταθμοί μέχρι το τέλος του χρόνου
Να σημειωθεί ότι η περίπτωση της μη αναπλήρωσης έχει μόνο μία λύση: την άμεση επαναπρόσληψη του προσωπικού με τρίμηνη σύμβαση.
Οι γονείς από την μεριά μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο χορός που χορεύουμε όλοι οδηγεί στο γκρεμό και είναι εντελώς αμφίβολο αυτοί που μας σπρώχνουν να σταματήσουν πριν μας ρίξουν.
Αν δεν γίνει μπορετό να υπάρξει μία επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών στο επίπεδο που αρμόζει στην εποχή και στις ανάγκες μας , η αγωνία που υπήρχε στο πρόσωπο των γονέων όταν προέτρεπαν τις προς απόλυση δασκάλες των παιδιών τους να μην υπογράψουν την έξοδο τους, θα αντικατασταθεί με την ζωγραφισμένη απόγνωση των δασκάλων που δρούσε σαν απάντηση. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να μην έγραψε ο Κ. Καρυωτάκης το ποίημα ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ έχοντας στο μυαλό του ανθρώπους με πρόσωπα ζωγραφισμένα από τέτοια συναισθήματα σαν και αυτάπου συναντάς συχνά πυκνα το τελευταιο διάστημα στους παιδικούς σταθμούς της πόλης.

του Κώστα Γερολυμάτου, http://www.stasi.gr/, 25/4/2011