«ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ»
Πρωτομαγιά αναμένεται ν' αρχίσει και πάλι ο «γολγοθάς» των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, καθώς τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής θα σταματήσουν επ' αόριστον να πιστώνουν τον ΟΠΑΔ γι' άλλη μια φορά, «εάν μέχρι τις 30 Απριλίου δεν έχουν υλοποιηθεί όσα υποσχέθηκαν ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, με περισσή βιασύνη, χωρίς να έχουν λύσει γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Λουράντος, επισημαίνοντας πως οι κινητοποιήσεις είχαν ανασταλεί λόγω των υποσχέσεων για πληρωμές, όμως «για παράδειγμα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής όχι μόνο δεν έχει πληρωθεί κανένα μέλος αλλά δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση».
«Παρ' όλο που πράγματι υπάρχουν κάποια χρήματα στον ειδικό κωδικό του ΟΠΑΔ, που αφορούν τις πληρωμές των φαρμακείων για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το 2011 και μόνο, από τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί ελάχιστα στους δικαιούχους που είναι τα μέλη μας», τόνισε ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας πως «το μέλλον των πληρωμών μας εμφανίζεται δυσοίωνο, τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία για το 2010 παραμένουν απλήρωτα και γι' αυτό ουδεμία ευθύνη φέρουν οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ. Ακόμα και τα φάρμακα υψηλού κόστους, που αφορούν σοβαρότατες παθήσεις, παραμένουν απλήρωτα κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα πληρώνονται άμεσα στους φαρμακοποιούς. Αρκετά μέλη μας δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δανειστές τους (τράπεζες) και στο υπουργείο Οικονομικών».
«Επίθεση»
«Η Πολιτεία σχεδιάζει νέα επίθεση στους 12.000 φαρμακοποιούς. Αυτή τη φορά, επικαλούμενη το επικαιροποιημένο Μνημόνιο 4, θέλει τη μείωση του συνολικού κέρδους του φαρμακοποιού σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%».
Τη δήλωση έκανε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαρμακεία αλλά και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ποσοστού κέρδους.
«Εάν επιβεβαιωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης τότε θα κλείσει το 15-20% των λειτουργούντων σήμερα φαρμακείων. Φανταστείτε λοιπόν την ταλαιπωρία του ασθενούς, του ηλικιωμένου, του αγρότη, που θα αναγκαστεί να πηγαίνει στο παραδίπλα χωριό με δυσμενείς καιρικές συνθήκες για να βρει το φάρμακό του», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Το καθαρό περιθώριο κέρδους είναι σήμερα μεταξύ του 7-9%, ανάλογα το φαρμακείο. Συντελεστής που αποδέχεται και η εφορία. Φοροδιαφυγή δεν υπάρχει στον κλάδο, γιατί όλα γίνονται μηχανογραφικά σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με το Δημόσιο και τα ταμεία.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ το 2010 η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται κάθε χρόνο σταθερά κατά 500.000.000 ευρώ. Η δαπάνη σύμφωνα με την έρευνα αυτή από 9% που είναι σήμερα κινδυνεύουμε σε δέκα χρόνια να φτάσει το 15% του ΑΕΠ! Αυξήθηκαν τόσο τα εισοδήματα των φαρμακοποιών; Τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ το διαψεύδουν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα είναι περίπου 50.000 ευρώ .
Αν η κυβέρνηση μειώσει το περιθώριο κερδοφορίας στο 15%, επί της ουσίας καταργεί την έννοια του κέρδους και καταστρέφει έναν σημαντικό κόμβο παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στο σύστημα Δημόσιας Υγείας».
της Σοφίας Νέτα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 19/4/2011