12 Απρ 2011

Ώρα μηδέν για τα Επικουρικά Ταμεία

Περικοπές και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων «δείχνουν» τα πρώτα οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τα οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Α.Τ.».
Στο μεν Μετοχικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, ενώ σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο που ασφαλίζει πάνω από 2,2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η εικόνα είναι κάπως καλύτερη.
Το ΜΤΠΥ βρίσκεται με ένα τρέχον (ταμειακό) έλλειμμα στα 145 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδά του -με στοιχεία απολογισμού του 2010- έφτασαν στα 490,15 εκατ. ευρώ, και τα έξοδά του στα 635,16 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό της δεινής θέσης που έχει περιέλθει είναι ότι τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν μειωθεί στα 185 εκατ. ευρώ από 253,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009. Μάλιστα, αν συγκρίνει κανείς τη σημερινή αξία της περιουσίας του με αυτή του 2006 που έφτανε στα 351 εκατ. ευρώ, θα διαπιστώσει ότι έχει μειωθεί κατά 50%! Για να βγουν τα μερίσματα που καταβάλλει στους συνταξιούχους, το ΜΤΠΥ τρώει από τις καταθέσεις, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί (με στοιχεία του 2009) στα 39 εκατ. ευρώ, έναντι 195 εκατ. ευρώ που είχε στις τράπεζες το 2007.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για το ΕΤΕΑΜ, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που έστειλε η διοίκηση του ταμείου στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή είναι ελλιπή, καθώς δεν συνοδεύονται από ισολογισμούς παρελθόντων ετών.
Ωστόσο, από τα πληθυσμιακά του δεδομένα, καταγράφεται μια αύξηση στις συνταξιοδοτικές δαπάνες της τάξης του 0,5%. Αυτή και μόνο η μεταβολή οδηγεί σε υπέρβαση του στόχου για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το Μνημόνιο, δεδομένου ότι στις μελέτες βιωσιμότητας για τα ταμεία κύριας ασφάλισης η εξέλιξη των δαπανών προβλέπεται ότι θα βαίνει αυξανόμενη κατά 2,7% του ΑΕΠ.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 12/4/2011