31 Μαρ 2011

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής Ανακοίνωση για τη συγκρότηση του προεδρείου του Συλλόγου

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

Ανακοίνωση για την συγκρότηση του προεδρείου του συλλόγου


Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων, που έγινε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011, η παράταξή μας πρότεινε τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου διεκδικώντας τη θέση του γενικού γραμματέα, παρά το γεγονός ότι η άλλη παράταξη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και άρα στενά παραταξιακά θα μας συνέφερε να είμαστε εκτός προεδρείου, για να μην έχουμε την ευθύνη υλοποίησης και αποφάσεων που δεν θα συμφωνούσαμε. Η πρότασή μας όμως αυτή εξέφραζε την ανάγκη, λόγω της οξύτητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, να αναλάβουν όλες οι δυνάμεις τις ευθύνες που τους αναλογούν, να υπάρξει η δυνατότητα συλλογικής αντιμετώπισής τους και κυρίως γιατί αντανακλά την εκφρασμένη διάθεση όλων των εργαζομένων για κοινή δράση, μιας και τα προβλήματα τους δεν έχουν χρώμα. Δυστυχώς όμως, για ακόμη μια φορά κυριάρχησαν άλλα κριτήρια και η παράταξη της ΕΣΑΚ-Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα, συγκρότησε μονοπαραταξιακό προεδρείο και έτσι τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.


1. Το έκανε γιατί άλλαξε η θέση της για τη συγκρότηση των προεδρείων των συνδικάτων, όπου παντού είναι θιασώτες των αντιπροσωπευτικών προεδρείων; Απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν άλλαξε κεντρικά η θέση τους.


2. Το έκανε γιατί πιστεύει ότι έτσι θα προωθήσει καλλίτερα την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων;

Αν πιστεύει αυτό αποκαλύπτεται η αντιδημοκρατική τους νοοτροπία και η υποτίμησή τους στους εργαζόμενους, τουλάχιστον στο 38% που ψήφισε την παράταξή μας και σε ένα 15% περίπου που, είτε ψήφισε άκυρο-λευκό είτε δεν ήρθε να ψηφίσει, εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην αντιδημοκρατική-μονοπαραταξιακή λειτουργία τους την προηγούμενη περίοδο. Η οποιαδήποτε άλλη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να μας εύρισκε αντίθετους, θα είχε όμως κάποια πολιτική βάση.

Οι φόβοι μας όμως είναι μην κυριάρχησαν και άλλες, ανομολόγητες αντιλήψεις, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και γι’ αυτό έχουμε ερωτήματα που η ζωή θα δώσει την απάντησή τους. Διερωτόμαστε λοιπόν μήπως κάποιοι θέλουν για προσωπικούς λόγους να κρατούν αυτές τις θέσεις του προεδρείου, πιστεύοντας έτσι ότι επιβεβαιώνεται η ματαιοδοξία τους, ότι κάποιοι είναι στον μικρόκοσμό τους και στον κοινωνικό τους περίγυρο ή ότι διατηρούν μια ιδιότυπη εργασιακή ασυλία, «παίζοντας» τους συνδικαλιστές. Εκτός βέβαια αν υπάρχει και άλλος λόγος, που δυσκολευόμαστε όμως να πιστέψουμε, ότι δηλ. οι φημολογίες για υπόγεια εργοδοτική στήριξη προεκλογικά εξαργυρώνεται με τώρα με τον αποκλεισμό μας απ’ το προεδρείου για να μπορεί πιο «εύκολα» να συνομιλεί η εργοδοτική πλευρά με το σωματείο. Σ’ αυτά όμως τα ερωτήματα την απάντηση θα τη δώσει η ίδια η ζωή. Ας μην υποκρίνονται όμως λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του συλλόγου, όταν οι ίδιοι τους υποτιμούν ή αδιαφορούν για τις απόψεις τους.

Σ’ ό,τι μας αφορά εμείς θα τιμήσουμε την ψήφο των συναδέλφων μας, δεν θα διαχωρίσουμε τους εργαζόμενους σε «δικούς» μας και μη, θα προσπαθούμε να τους ενημερώνουμε συνεχώς για τα προβλήματα και θα είμαστε απέναντι σε όλες τις αντεργατικές κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές τους. Θα μας έχει απέναντι και η μονοπαραταξιακή διοίκηση του σωματείου σ’ όποιες προσπάθειες διάσπασης των εργαζομένων ή επιλεκτικής αντιμετώπισής τους, καθώς και σε «παραλήψεις» τους που θα βλάπτουν τους εργαζόμενους ή θα ευνοούν τη διοίκηση του Δήμου.

Καισαριανή 29 Μαρτίου 2011