31 Μαρ 2011

Κόντρα για τους µισθούς

Τραπεζοκόµοι µε 74.000 ευρώ τον χρόνο, σύµφωνα µε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ


Τραπεζοκόµοι µε αµοιβές 74.000 ευρώ, φύλακες βάρδιας µε απολαβές 110.000 ευρώ και προνόµια που περιλαµβάνουν µέχρι και επίδοµα… αγάµου στους εργαζοµένους άνω των 35 ετών είναι µερικές από τις µισθολογικές παροχές στον όµιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσαν χθες πηγές της διοίκησης. Για «µισθούς Γερµανίας αλλά παραγωγικότητα… Αιγύπτου» έκαναν λόγο χθες πηγές της διοίκησης των ΕΛΠΕ, που έδωσαν τα στοιχεία στη δηµοσιότητα έπειτα από το ναυάγιο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις µε το σωµατείο για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν µε τον πρόεδρο του σωµατείου Παναγιώτη Οφθαλµίδη, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία της διοίκησης λέγοντας «έχω αποφασίσει να µην κάνω πλέον δηλώσεις στα µέσα ενηµέρωσης, καθώς αυτές διαστρεβλώνονται κατ’ επανάληψη».

Τη διακοπή των συζητήσεων µεταξύ των δύο πλευρών προκάλεσε το αίτηµα του σωµατείου για αυξήσεις 18%, έναντι 4,7% που προτείνει η διοίκηση, µε το συνδικάτο να έχει εξαγγείλει 10ήµερη απεργία αρχής γενοµένης την Κυριακή (αν πραγµατοποιηθεί θα έχει επιπτώσεις στην τροφοδοσία της αγοράς). Όσο για τη διοίκηση, δηλώνει ότι αν µέχρι τον Ιούνιο δεν έχει υπάρξει συµφωνία θα προχωρήσει σε ατοµικές συµβάσεις. Ανοικτό είναι και το ενδεχόµενο παρέµβασης του ∆ηµοσίου ως µετόχου της εταιρείας (ελέγχει το 35%), καθώς ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει στείλει από τον ∆εκέµβριο επιστολή στα ΕΛΠΕ – όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις όπου συµµετέχει το ∆ηµόσιο – ζητώντας περιστολή του κόστους, στα πρότυπα όσων ισχύουν για τις µη εισηγµένες ∆ΕΚΟ.


ΕΡΓΟ∆ΗΓΟΣ ΜΕ 75.000 ΕΥΡΩ.


Σύµφωνα µετα στοιχείατης διοίκησης των ΕΛΠΕ,οι αµοιβές στην εταιρεία είναι υψηλότερες (σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 91%) συγκριτικά µε τον ανταγωνισµό – εγχώριο καιδιεθνή –κυρίως στις πιο υψηλές βαθµίδες. Εργοδηγός µε προϋπηρεσία 6-7 χρόνια σταΕΛΠΕ έχειµέσες µεικτές αποδοχές 75.000 ευρώ τον χρόνο έναντι 55.800 ευρώ σε Γερµανία - Βέλγιο - Ολλανδία, 44.400 ευρώ σε Ιταλία και Ισπανία και 22.500 ευρώ σε Ουγγαρία - Ρωσία- Ρουµανία. Επόπτηςστα ΕΛΠΕ λαµβάνει 104.300 ευρώ (78.700 ευρώ σε Γερµανία - Βέλγιο - Ολλανδία, 64.300 σε Ιταλία - Ισπανία και 35.300 ευρώ σε Ουγγαρία - Ρωσία - Ρουµανία). Συνολικά οι εργαζόµενοι στα ΕΛΠΕ έχουν 100 παροχές, από επίδοµα κυλικείου (200 ευρώτο έτος) πέρα από τη δωρεάν σίτιση, τέσσερις ηµέρες τον χρόνο πληρωµένες σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, χρονοεπίδοµα 2,5%, µέχρι και επίδοµα αγάµου που καταβάλλει η ΕΚΟ για το προσωπικό άνω των 35 ετών και το οποίο ισούται µε το 15% επί του µισθού.

Ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 31/3/2011