2 Μαρ 2011

Τσουνάμι μετατάξεων και περικοπών στις ΔΕΚΟ

Μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο με στόχο να εξοικονομηθούν ποσά άνω των 2,7 δισ. ευρώ (που είναι ο στόχος του μνημονίου) ως το 2013.
Οι περικοπές θα αφορούν πάνω από το 50% των υπαλλήλων που λαμβάνουν αποδοχές άνω των 1.630 ευρώ, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία της μελέτης για το νέο μισθολόγιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Η «μισθολογική βαβέλ» έχει τις ρίζες της στα ειδικά επιδόματα που διαφέρουν από υπουργείο σε υπουργείο, με τους πλέον προνομιούχους δημοσίους υπαλλήλους να ανήκουν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».
Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 30ετή υπηρεσία έχει μέσο μισθό:
* 3.059 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ χωρίς τα κλαδικά επιδόματα θα έπεφτε στα 2.668 ευρώ.
* 2.306 ευρώ στο υπουργείο Εργασίας, ενώ χωρίς επιδόματα πέφτει στα 1.691 ευρώ.
* 1.944 ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ χωρίς τα ειδικά επιδόματα πέφτει στα 1.670 ευρώ.
Αν δεν υπήρχαν τα 50 τακτικά και ειδικά επιδόματα, οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να είναι χαμηλότεροι από 12,2% έως και 36,4%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει μόνο 4 επιδόματα (οικογενειακό, θέσης, ειδικών συνθηκών, και παραγωγικότητας) τα οποία θα καταβάλλονται με κριτήρια (εισοδηματικά, κοινωνικά, απόδοση - στόχοι).
Στην 275 σελίδων μελέτη περιγράφεται αναλυτικά η υπάρχουσα κατάσταση και γίνεται πρόβλεψη για το ύψος της μισθολογικής δαπάνης ως το 2013. Χωρίς αλλαγές, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάνουν στα 16,3 δισ. ευρώ το 2013 από 18 δισ. ευρώ φέτος.
Η μείωση προκύπτει κυρίως από τις αποχωρήσεις 125.142 υπαλλήλων στην τριετία 2011-2013, και την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις.
Ακόμη και με αυτή την «παραδοχή» όμως, το κόστος για τους μισθούς του Δημοσίου καθίσταται απαγορευτικό, δεδομένου ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τελείως την ψαλίδα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, που λόγω επιδομάτων φτάνει μέχρι και το 64%.




των Κώστα Κατίκου & Γιώργου Φλώρου

«Τσουνάμι» μετατάξεων από τις ΔΕΚΟ προς τον στενό δημόσιο τομέα φέρνει το κύμα πανικού που έχει ξεσπάσει στις τάξεις των εργαζομένων στις 52 δημόσιες επιχειρήσεις λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο μισθολογικό καθεστώτος τους αλλά και του φόβου για μαζικές απολύσεις στα πρότυπα της COSMOTE.
Ηδη τα αιτήματα για μετακίνηση υπολογίζονται σε χιλιάδες, με ιδιαίτερη προτίμηση στα Υπουργεία και τους Δήμους.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, που σήμερα θεωρούνται υψηλόμισθοι σε σχέση με τους υπολοίπους συναδέλφους τους, αφού κατά μέσο όρο οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ, όταν επεκταθεί το ενιαίο μισθολόγιο και σ’ αυτούς, θα έχουν απώλειες της τάξεως του 20%.
Παράλληλα, οι δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις πολλών δημοσίων φορέων είναι πιθανόν να τους φέρουν στην πόρτα της εξόδου καθώς με τα νέα οργανογράμματα των δημοσίων υπηρεσιών δεκάδες χιλιάδες θέσεις τακτικού προσωπικού θα εξαλειφθούν.
Για τον λόγο αυτό μετέρχονται κάθε μέσο προκειμένου να «σαλπάρουν» για κάποια υπηρεσία που δεν πρόκειται να συγχωνευθεί ή να καταργηθεί.
Αρκετοί απ’ αυτούς έχουν απευθυνθεί σε συνδικαλιστές, αφού θεωρούν ότι έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό εξουσίας. Και δεν έχουν άδικο, καθώς αυτή η τακτική έχει αποδώσει στο παρελθόν με τις περιβόητες κομματικές λίστες μετατασσόμενων που είχε ως αποτέλεσμα να «αποξηλωθούν» κρίσιμες διευθύνεις του Δημοσίου από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα περίφημα υπηρεσιακά συμβούλια που θα κρίνουν ποιοι εργαζόμενοι πληρούν τα κριτήρια για να μετακινηθούν, ελέγχονται πλήρως από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν επίσης ότι με τις μετατάξεις υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ όπου βρίσκεται μεγάλο τμήμα του «σκληρού» κομματικού πυρήνα, θα σπάσει και το μέτωπο της λευκής απεργίας το οποίο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στους κόλπους των υπηρετούντων στο Δημόσιο.
Πράγματι, σε πολλές υπηρεσίες αιχμής όπως οι Εφορίες, οι Πολεοδομίες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι φάκελοι σχηματίζουν στοίβες στα γραφεία, ενώ παρατηρείται απροθυμία στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Με τον τρόπο αυτό οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αποδοχές τους και τη συρρίκνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού τους.
Πάντως, σε μεγάλο βαθμό η αρρυθμία που παρατηρείται στην κρατική μηχανή οφείλεται και στην έλλειψη υπηρεσιακής ηγεσίας, αφού πολλές υπηρεσίες δεν διαθέτουν προϊσταμένους, ενώ άλλοι βρίσκονται υπ’ ατμόν και εκτελούν τυπικά τα καθήκοντά τους.
Οσο για τους αντικαταστάτες τους, αυτοί ακόμη αναζητούνται, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ξεσκονίζουν το «κομματικό μητρώο» εκάστου υποψηφίου πριν δώσουν το «πράσινο φως» τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Σε πολλά τμήματα έχει λήξει η θητεία των επικεφαλής, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μην έχουν καθοδήγηση και να αποφεύγουν να ασχοληθούν με μείζονα θέματα όπως το κυνήγι της φοροδιαφυγής, αναλισκόμενοι όταν το κάνουν κι αυτό στη διεκπεραίωση υποθέσεων ρουτίνας, ίσα – ίσα για να δικαιολογούν την παρουσία τους.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
1. Μεταπτυχιακών σπουδών
2. Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
3. Εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
4. Προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών
5. Νοσοκομειακό και τροφής για το προσωπικό των νοσοκομείων και λοιπών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας
6. Ειδικής απασχόλησης για το προσωπικό των ΟΤΑ
7. Μεταφραστών - διερμηνέων
8. Πληροφορικής
9. Αρχαιολογικών ερευνών
10. Ειδικής απασχόλησης για τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
11. Ειδικών συνθηκών εργασίας (ανθυγιεινής, επικίνδυνης κτλ.)
12. Εκπαιδευτικού προσωπικού (μειονοτικών σχολείων, ειδικής αγωγής)
13. Υψηλού βαθμού ευθύνης για το προσωπικό της ΕΥΠ
14. Αντισταθμίσματος διαχειριστικών λαθών (αφορά ταμίες, διαχειριστές κ.λπ.)
15. Προσωπικού σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων
16. Ραδιενέργειας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
17. Ειδικής απασχόλησης υπαλλήλων ΝΑ
18. Ειδικό επίδομα στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς και το προσωπικό αγροτικών ιατρείων
19. Αποζημίωση σε προσωπικό φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
20. Ειδικά επιδόματα ιατρών ΙΚΑ
21. Αποζημίωση για πρόσθετη απασχόληση του προσωπικού του άρθρου 8 του Ν.2986/02
22. Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού, που υπηρετούν στην νήσο Δήλο

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
1. Δικαστικοί λειτουργοί
2. Κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
3. Ιατροδικαστές
4. Μέλη ΔΕΠ- Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης
5. Μέλη Ε.Π. - Τ.Ε.Ι.
6. Ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες
7. Καθηγητές Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών
8. Επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό Κ.Ε.Π.Ε.
9. Καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
10. Προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
11. Ιατροί Εθνικού Συστήματος Υγείας
12. Διπλωματικοί υπάλληλοι
13. Αρχιερείς
14. Μουσικοί
15. Μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος
16. Εκπαιδευτικό και Ειδικό Διδακτικό προσωπικό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού
17. Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
18. Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.)
19. Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
20. Υπάλληλοι κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών

ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Προνομιούχοι και με παχυλούς μισθούς που κινούνται πάνω από 64% του μέσου όρου εμφανίζονται στη Μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Στη μελέτη σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα παραπάνω υπουργεία "ανταμείβουν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα υπουργεία έναν νεοδιόριστο απόφοιτο Λυκείου..." καθώς οι υπάλληλοί τους "προηγούνται" από πλευράς προβλεπόμενων τακτικών αμοιβών (βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης, επιδόματα). Ιδιαιτέρως το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται από 38%-41% πάνω από τον μέσο όρο για έναν νεοδιόριστο, ενώ φτάνει 55%-64% πάνω από τον μέσο όρο για έναν εργαζόμενο που έχει 33 χρόνια υπηρεσίας. Τα άλλα δύο υπουργεία -Εσωτερικών και Δικαιοσύνης- υπερβαίνουν μεν τον μέσο όρο, ωστόσο σε πολύ μικρό βαθμό τη τάξης του 8% -12% και 7% -14% από την κατηγορία ΠΕ έως την κατηγορία ΥΕ αντίστοιχα για έναν νεοδιόριστο.
Επιμέρους από τη βάση δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που αφορούν σε 245.614 εργαζόμενους προκύπτουν αποκλίσεις από 44% έως και 65% μεταξύ του αρχικού και του καταληκτικού κλιμακίου στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στις αμοιβές του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο σύνολο των υπουργείων ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιμέρους κατηγορίες των μισθολογίων όπου εμφανίζονται μέσες μηνιαίες αμοιβές της τάξεως των 8.000 ευρώ!...
Με το ποσό αυτό αμείβονται όσοι ανήκουν σε ειδικό μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών (διπλωματικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Υπάρχει, ωστόσο, και μία κατηγορία που ονομάζεται "λοιποί" οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου ή σε ειδικά μισθολόγια ή συμβασιούχοι ή με stage και οι αμοιβές τους φτάνουν σε 5.298 ευρώ (Προεδρία της Δημοκρατίας).
Παρόλα αυτά στη Μελέτη αναφέρεται ότι το 50% του δείγματος δεν ξεπερνά το ποσό των 1.639 ευρώ, ενώ άνω των 5.856 ευρώ λαμβάνει το 0,4% των εργαζομένων. Ωστόσο, στα υψηλά αμειβόμενα υπουργεία το ποσοστό των επιδομάτων ως προς τη μέση συνολική αμοιβή αγγίζει και μερικές φορές ξεπερνάει το 50%.
Κ. ΦΛΩΡΟΥ
εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 2/3/2011