3 Μαρ 2011

Νέα λιτότητα 22 δισ. ευρώ

Και άλλα µέτρα την περίοδο 2012-2015 µε στόχο τη µείωση του ελλείµµατος στο 1% του ΑΕΠ

Μέτρα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ θα πάρει η κυβέρνηση στην περίοδο 2012-2015, εφαρµόζοντας – και προεκτείνοντας χρονικά – τις απαιτήσεις του Μνηµονίου, µε στόχο τη µείωση του ελλείµµατος στο 1% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα οποία έδωσε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους εκπροσώπους των κοµµάτων που προσήλθαν στον διάλογο (ΛΑΟΣ, ∆ηµοκρατική Αριστερά, ∆ηµοκρατική Συµµαχία), η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξασφαλίσει το ποσό αυτό, περικόπτοντας δαπάνες ύψους 14 δισ. ευρώ, αλλά και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα κατά 8 δισ. ευρώ.




Συνολικά τα µέτρα 22 δισ. ευρώ θα επιφέρουν µείωση του ελλείµµατος κατά 14,5 δισ. ευρώ (αφού ταυτόχρονα θα αυξάνονται οι τόκοι και οι κοινωνικές δαπάνες, που πρέπει επίσης να αντισταθµισθούν).
Το εγχείρηµα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα µέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ήδη ληφθεί, εξαντλώντας τα όρια αντοχής πολλών κοινωνικών οµάδων.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σκοπό να επιβάλει νέους φόρους, ούτε να περιορίσει οριζόντια τους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων. Όµως, είναι βέβαιο ότι και µειώσεις αποδοχών θα υπάρξουν, αν και όχι οριζόντιου χαρακτήρα, µέσω π.χ. του ενιαίου µισθολογίου, αλλά και νέοι φόροι, µέσω π.χ. της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης, που προβλέπεται από το φθινόπωρο.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ.
Σύµφωνα µε το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο, που συµφωνήθηκε στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας, τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος θα επικεντρωθούν στους εξής τοµείς:
- Μεταρρυθµίσεις φορολογικής πολιτικής. Βασικός στόχος είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής, αλλά θα υπάρξουν επίσης καταργήσεις φορολογικών απαλλαγών και φορολογικών κινήτρων. Σήµερα, µεταξύ άλλων, υπάρχουν φοροαπαλλαγές για τις δαπάνες τόκων για την αγορά πρώτης κατοικίας, για ιατρικές δαπάνες κ.ά.
Επίσης, εκτός από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης θα αυξηθούν οι αντικειµενικές τιµές των ακινήτων.

Στις ΔΕΚΟ.
Προβλέπονται αυξήσεις τιµολογίων, περικοπές σε µισθούς και επιδόµατα, µείωση απασχόλησης και ιδιωτικοποιήσεις.

- Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του ∆ηµοσίου.

- Ενιαίο µισθολόγιο, αλλά και µείωση της απασχόλησης στον δηµόσιο τοµέα κατά πάνω από 20.000 τον χρόνο.
- Κατάργηση κοινωνικών προγραµµάτων σε περίπτωση αλληλοεπικάλυψης µε άλλα ή καλύτερη στόχευσή τους, π.χ. µε τη θέσπιση εισοδηµατικών κριτηρίων. Από φέτος προβλέπεται η χορήγηση επιδοµάτων ανεργίας µε βάση κριτήρια διαβίωσης.

- Αναθεώρηση του προγράµµατος δηµοσίων επενδύσεων, µε στόχο να γίνουν εξοικονοµήσεις.

- Περικοπή στρατιωτικών δαπανών. n Συνέχιση των µεταρρυθµίσεων στο Ασφαλιστικό (επικουρικές συντάξεις, αλλά ενδεχοµένως και κύριες αν χρειασθεί) και στον τοµέα της υγείας.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο πλαίσιο της έναρξης του διαλόγου προκύπτει µεταξύ άλλων ότι:

- Τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαµηλότερα από τον µέσο όρο της ευρωζώνης (40,5% το 2010, έναντι 44,4% στην ευρωζώνη), παρ’ ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι περίπου οι ίδιοι. Ιδιαίτερα χαµηλά είναι τα έσοδα από άµεσους φόρους, κάτι που δείχνει ότι το πρόβληµα εντοπίζεται στη φοροδιαφυγή.

- Περίπου 65% των δαπανών είναι µισθοί και κοινωνικές µεταβιβάσεις.

Στον διάλογο δεν προσήλθαν η Νέα ∆ηµοκρατία, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τους αρχηγούς των οποίων κάλεσε ξανά χθες, µε νέες επιστολές του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το πρόγραµµα προβλέπεται να ψηφισθεί στα µέσα Μαΐου από τη Βουλή.
Ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 3/3/2011