1 Μαρ 2011

10ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες!

Εργασία 10 ωρών ημερησίως στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς υπερωρίες και με "διευθυντικό δικαίωμα", νομοθετεί το υπουργείο Εργασίας μεταθέτοντας παράλληλα για το Μάιο την τροποποίηση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Πρόκειται για αλλαγές που περιλαμβάνονται στο 4ο μνημόνιο και ειδικά στο θέμα των ωρών εργασίας η τρόικα θέτει ως ορίζοντα ψήφισής τους το τέλος Μαρτίου.
Ο νόμος που είναι σήμερα σε ισχύ δίνει τη δυνατότητα σε έναν εργοδότη να απασχολήσει το προσωπικό του για 10 αντί 8 ώρες τη μέρα, αλλά προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη είτε του Σωματείου -αν υπάρχει εντός της επιχείρησης- είτε της Ομοσπονδίας που καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους.
Αυτή διευθέτηση μπορεί να γίνει για 4 μήνες στη διάρκεια ενός έτους και οι εργαζόμενοι ως αντάλλαγμα έχουν για άλλους 4 μήνες μειωμένο ωράριο (6ωρο αντί 8ωρο ημερησίως).
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο μισθός τους παραμένει σταθερός.
Η τρόικα ζήτησε να εφαρμόζονται ευέλικτα τα ωράρια (από 8ωρο σε 10ωρο) χωρίς ενδιάμεσες διαδικασίες και πάνω σε αυτή την οδηγία το επιτελείο της κ. Κατσέλη "χτίζει" τη νέα ρύθμιση ώστε το 10ωρο να ισχύσει ακόμη και για διάστημα 12 μηνών (σ.σ. όταν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας), χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και χωρίς υπερωρίες για τις 2 επιπλέον ώρες δουλειάς.
Παράλληλα, θα αλλάξει και το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με στόχο να εκλείψουν τα περιθώρια μετατροπής τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από 3 διαδοχικές ανανεώσεις εντός 18 μηνών όπως ισχύει σήμερα. Η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο θα προβλέπει τη διαδοχική ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου έως και 2 έτη και μετά το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος θα μπορεί να εγείρει αξιώσεις για την μετατροπή της σύμβασής του σε αορίστου χρόνου. Αν η σύμβαση λήξει πριν το 24μηνο, δεν θα δίνεται αποζημίωση.
Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στην αγορά εργασίας συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων και η επέκτασή τους ακόμη και στους εργαζόμενους που δεν είναι μέλη στην Ομοσπονδία που τις υπογράφει.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι το υπουργείο θα πρέπει να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για τις αποφάσεις που θα βγάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, με προφανή σκοπό να περιοριστεί έως και εξαφανιστεί αυτή η δυνατότητα και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για συμβάσεις ανά επιχείρηση.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 1/3/2011