16 Φεβ 2011

Κόκκινη γραμμή Ραγκούση για «Καλλικράτη»

Τις αδιαπραγμάτευτες ζώνες της Διοικητικής Αναδιάρθρωσης της χώρας οριοθέτησε χθες στους δημάρχους της Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, σε μία συνάντηση κατά την οποία τέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί και οι δυσκολίες που συνάντησαν οι τοπικοί άρχοντες του Λεκανοπεδίου κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής τους στην «καλλικρατική εποχή». Το υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να «κάνει πίσω» στο θέμα των συμβασιούχων, επαναλαμβάνοντας ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά τη λήξη τους δεν ανανεώνονται, ενώ οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» (ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Διαδίκτυο) επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει κάτι σ’ ένα μηχανισμό που διασφαλίζει τη διαφάνεια.

Οι δήμαρχοι έθεσαν στον υπουργό και στον υφυπουργό Γ. Ντόλιο σειρά ζητημάτων και ερωτήσεων και πρότειναν ρυθμίσεις, π. χ. για τη βελτίωση της ρευστότητας των δήμων και για την έγκαιρη πληρωμή των λειτουργικών τους εξόδων, καθώς και των κοινωφελών τους επιχειρήσεων. Ορισμένοι δήμαρχοι ζήτησαν να καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητα που είχαν πριν από την εκλογή τους. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αμαρουσίου επεσήμανε ότι το «ασυμβίβαστο είναι αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές και περιορίζει την ελευθερία του εκλέγεσθαι».

Ο οδικός χάρτης άμεσων ενεργειών τον οποίο είχε διανείμει το υπουργείο μετά τις εκλογές στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης διαφώτισε τους περισσότερους δημάρχους.
Ωστόσο, χρειάστηκαν διευκρινίσεις σε επιμέρους θέματα όπως αυτά που αφορούν το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν από τις καταργηθείσες νομαρχίες στους δήμους. «Είναι θέμα χρόνου η επίλυση προβλημάτων μικρής εμβέλειας που ανέκυψαν κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας της νέας Aυτοδιοίκησης, τα οποία δεν αναιρούν τη σπουδαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης», τόνισε στην «Κ» ο υπουργός Εσωτερικών.
της Έλενας Καρανάτση, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 16/2/2011