1 Φεβ 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ : Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, στα τρόλεϊ και το μετρό

Νέες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χθες οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών που συζητιέται ήδη στη Βουλή. Με βάση τις επιλογές της κυβέρνησης ήδη το βασικό εισιτήριο ακρίβυνε 40%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης εργαζομένων από τους φορείς αστικών συγκοινωνιών.
Χθες 24ωρες απεργίες πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό, ενώ οι οδηγοί στα μπλε λεωφορεία έκαναν στάση εργασίας και γενική συνέλευση κατά τη διάρκειά της. Σήμερα και τις επόμενες μέρες, με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις σωματείων στις αστικές συγκοινωνίες, το πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχει ως εξής:
Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, στα τρόλεϊ και το μετρό.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα κάνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.
Αύριο Τετάρτη απεργούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, στα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό.
Την Πέμπτη 3 Φλεβάρη απεργούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό.
Την Παρασκευή 4 Φλεβάρη πραγματοποιούν στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία (11 π.μ. - 3.30 μ.μ) και τον ηλεκτρικό (11 π.μ. - 4 μ.μ.).
Τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα κάνουν νέα στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.) και νέα γενική συνέλευση.
Κινητοποιήσεις εντός της βδομάδας αναμένεται να κηρύξουν και τα σωματεία των εργαζομένων στο τραμ.

Διώξεις και μεθοδεύσεις
Και αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται έχουν απέναντί τους όχι μόνο τις διώξεις της κυβέρνησης, αλλά και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι οποίες προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην αποτελεσματικότητά των κινητοποιήσεων (που οι ίδιες κηρύσσουν, αναγκασμένες από τα πράγματα).
Χθες, η διοίκηση του «Αττικό Μετρό» προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να χαρακτηριστούν οι απεργίες στο μετρό παράνομες και καταχρηστικές. Η απόφαση του δικαστηρίου υιοθέτησε την κυβερνητική άποψη και έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες στο μετρό.
Με αφορμή την απόφαση αυτή, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με συνέχιση και ανάπτυξη των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση, να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων δίνοντας ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται.
Στο μεταξύ, η ΠΑΣΚΕ συνεχίζει να παρεμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις. Ετσι, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ στα μπλε λεωφορεία, από όπου η ΠΑΣΚΕ απουσίαζε αν και η ίδια την είχε συγκάλεσε, τη σκυτάλη πήρε η ΠΑΣΚΕ στα τρόλεϊ, η οποία είχε εξαφανιστεί όλο το Σαββατοκύριακο. Χθες, εμφανίστηκε και προσπάθησε να αποτρέψει την απεργία για σήμερα και αύριο, με στόχο να εμποδίσει το συντονισμό με τους εργαζόμενους στα λεωφορεία. Κάτι που τελικά δεν το κατάφερε.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 1/2/2011