11 Φεβ 2011

«Γραμμή» από Κατσέλη για μείωση μισθών

«Γραμμή» για μειώσεις μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας έδωσε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, δείχνοντας μια τέτοια «λύση» ως τη λιγότερο κακή από το να υπάρξουν απολύσεις και λουκέτα.
Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων «σκάλωσαν» και οι χθεσινοβραδινές συζητήσεις της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών όπου θα οριστικοποιούνταν η έκθεση και οι παρατηρήσεις των ελεγκτών στην επικαιροποίηση του μνημονίου. Μάλιστα για το λόγο αυτό αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου που θα έδιναν τα στελέχη της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο αρχικό κείμενο και όσον αφορά τις επιχειρησιακές, αναφερόταν ότι «χρειάζεται η στενή παρακολούθηση της εφαρμογής τους, ώστε τέτοιες συμφωνίες να προχωρήσουν άμεσα». Η διαδικασία θα παρακολουθείται και αν χρειαστούν αλλαγές θα γίνουν στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας το Μάιο.
Χθες το πρωί η κ. Κατσέλη (μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι») αναγνωρίζοντας προφανώς τις αιτιάσεις της τρόικας, ανέφερε ότι «σε ορισμένους κλάδους και κυρίως σε ορισμένες επιχειρήσεις χρειάζεται αυτή την περίοδο κάποια ελάφρυνση και του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας», για να προσθέσει ότι τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν με επιχειρησιακές συμβάσεις.
«Εάν σε μία επιχείρηση τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν αυξηθεί 30%, 35% οι μισθοί, λόγω π.χ. μιας διαπραγμάτευσης που είχε γίνει κάτω από άλλες συνθήκες, σήμερα που υπάρχει μια μεγάλη πτώση της ζήτησης και του τζίρου, αυτή η επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί», σημείωσε η υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΤ», ένας από τους κλάδους όπου η υπουργός βλέπει περιθώρια μείωσης μισθών είναι ο ξενοδοχειακός. Εκεί οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με επιχειρησιακές συμβάσεις καθώς ένα κομμάτι των υπηρεσιών περνάει σε μεγάλο ποσοστό μέσα από το μισθολογικό σκέλος.
Ωστόσο η κ. Κατσέλη σημείωσε πως «η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν θα κερδηθεί από εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου», ενώ απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο περί αφαίρεσης του 13ου και 14ου μισθού από τον ιδιωτικό τομέα.
πηγή : Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 11/2/2011