7 Φεβ 2011

Χωρίς επίδοµα χήροι και χήρες

ΣΤΟ ∆ΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΠ∆∆

Χήροι και χήρες εργαζόµενοι στον δηµόσιο τοµέα και τα ΝΠ∆∆ µε ενήλικα παιδιά δεν δικαιούνται το οικογενειακό επίδοµα, σύµφωνα µε απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας.
Στη ∆ικαιοσύνη προσέφυγε εργαζόµενη στο νοσοκοµείο της Αλεξανδρούπολης διεκδικώντας την καταβολή οικογενειακού επιδόµατος, το οποίο έπαψε νατης χορηγείται µετά τη χηρεία της βάσει του άρθρου 12 του Ν. 2470/1997, που προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των δύο συζύγων διακόπτεται η χορήγηση της οικογενειακής παροχής προς τον επιζώντα σύζυγο.
Η πενταµελής σύνθεση του ΣΤ’ Τµήµατος του ΣΤΕ, όπου έφθασε η υπόθεση µετά την εκδίκασή της σε πρώτο και δεύτερο βαθµό, απέρριψε – όπως και τα προηγούµενα δικαστήρια – το επιχείρηµα της υπαλλήλου περί αντισυνταγµατικότητας της ρύθµισης. Η εν λόγω υπάλληλος, η οποία διεκδικεί το ποσό των 1.267.7 ευρώ ως οικογενειακό επίδοµα δύο ετών, υποστηρίζει µεταξύ άλλων ότι οι βιοτικές συνθήκες των υπαλλήλων που τελούν εν χηρεία δεν διαφοροποιούνται έναντι των υπαλλήλων που δικαιούνται την παροχή, αντιθέτως µάλιστα οι υπάλληλοι που τελούν σε κατάσταση χηρείας επιβαρύνονται µε το αυξηµένο κόστος συντήρησης της συζυγικής κατοικίας.
Η υπόθεση παραπέµφθηκε στην επταµελή σύνθεση του ίδιου τµήµατος του ΣΤΕ λόγω µείζονος σπουδαιότητας.
πηγή : Εφημερίδα "Τα Νέα", 7/2/2011