23 Φεβ 2011

Μισθωτοί - έμποροι: Το Μνημόνιο ή εμείς

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που τροφοδοτείται από τις ολέθριες επιπτώσεις του Μνημονίου στην πραγματική οικονομία και τους εργαζόμενους διεξάγεται η σημερινή 24ωρη γενική απεργία των συνδικάτων, που προσλαμβάνει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά.

Το θερμόμετρο ανέβηκε στο "κόκκινο" την τελευταία εβδομάδα, μετά τις αποκαλύψεις της τρόικας για γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και τη σχεδιασμένη προσφυγή του πρωθυπουργού και της κυβέρνηση στο ΔΝΤ από τον Δεκέμβριο του 2009.
Κεντρικό αίτημα της σημερινής γενικής 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι η άμεση απαλλαγή της χώρας από το Μνημόνιο και τις επιταγές της τρόικας που αποδεικνύονται καταστροφικές για τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους, καθώς: Η ανεργία γιγαντώνεται και προβλέπεται να φθάσει και το 22% μέσα στο 2011, τα "λουκέτα" στα καταστήματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, οι μισθοί περικόπτονται με δραματικό πλέον τρόπο και στον ιδιωτικό τομέα, μετά το δημόσιο, με το σχέδιο διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων.
"Με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Απαιτούμε μια άλλη πολιτική, με δίκαιη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους υπέρ της κοινωνίας και όχι των δανειστών, που θα φορολογεί τον πλούτο, την περιουσία της Εκκλησίας, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα ενισχύει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα οδηγεί στην ανάπτυξη. Έχουμε συλλογική και προσωπική ευθύνη για μας και τα παιδιά μας, για την επιτυχία των αγώνων μας" αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ που καλεί στη σημερινή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως (11.00).

"Κατεβάζουν ρολά" οι έμποροι

Χαρακτηριστικό της σημερινής κινητοποίησης είναι η συμπαράταξη μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με τους εμπόρους που σήμερα κατεβάζουν ρολά στα εμπορικά καταστήματα της χώρας με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η Συνομοσπονδία καλεί τον εμπορικό κόσμο να συμμετάσχει στην πανελλαδική κινητοποίηση με κλείσιμο των καταστημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο φορολογικό, τις επιπτώσεις από το “άνοιγμα” των κλειστών επαγγελμάτων που ουσιαστικά απελευθερώνει την εγκατάσταση πολυεθνικών υπερκαταστημάτων και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά σήμερα και προτείνει διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων μόνο κατά τη διάρκεια της πορείας.

"Στον γύψο" για δεκαετίες

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι "οι εργαζόμενοι βιώνουν σήμερα την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, ενώ με τις επιλογές που προωθούνται σε επίπεδο Ε.Ε. για το χρέος στοχεύουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δανειστών και των κερδοσκόπων και να βάλουν στον 'γύψο' τα δικαιώματα και τη ζωή μας για ολόκληρες δεκαετίες".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημειώνει ότι "εξελίσσεται μια πολιτική εχθρική απέναντι στις δυνάμεις της εργασίας, που εφαρμόζεται με άδικα και ακραία, ανισομερή και αντικοινωνικά μέτρα. Υπάρχουν κοινωνικές κατηγορίες και τάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων.
Γιατί, παρά τα όσα ομνύουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι μονίμως φοροδιαφεύγοντες, φοροκλέπτοντες, εισφοροδιαφεύγοντες εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο. Και το μόνο που ακούμε είναι απειλές και νομοσχέδια, ενώ πρώτα απʼ όλα ξέρετε ότι αυτό που απαιτείται είναι ισχυρή πολιτική βούληση".

ΣΥΝ: Μαζική και ειρηνική απάντηση

"Η απάντηση στον πρωθυπουργό και στην κ. Μέρκελ είναι η μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση" τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσας. "Η απάντηση στον πρωθυπουργό, που, χωρίς καμία νομιμοποίηση, προωθεί από κοινού με την κ. Μέρκελ τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και την ολοσχερή διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους, είναι η μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση" τόνισε προσθέτοντας:
"Η μόνη ρεαλιστική απάντηση στη σημερινή δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της ευρωζώνης είναι η ανατροπή της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ και των συνθηκών της Ε.Ε. και η επανίδρυση της Ε.Ε. σε νέες βάσεις. Η λύση βρίσκεται στη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέσα από τη διαγραφή ενός μέρους του και την υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου και θα βασίζεται σε έναν δυναμικό ρόλο του δημόσιου τομέα".

Οικολόγοι Πράσινοι: Να υπερασπιστούμε τα συλλογικά αγαθά που απειλούνται

"Η βίαιη προσαρμογή που μας επιβάλλεται είναι η ίδια συνταγή που έχει ήδη αποτύχει σε δεκάδες χώρες, αφήνοντας σοβαρά πλήγματα στην κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα" τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και καλούν σε συμμετοχή στη σημερινή γενική απεργία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι "επί χρόνια χτιζόταν συνειδητά μια οικονομία με ημερομηνία λήξης, που αργά ή γρήγορα θα έπεφτε στα κεφάλια των πιο αδύναμων" κι επισημαίνουν ότι "παράλληλα με τις αντιστάσεις μας στην υποτίμηση της εργασίας πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και στις απειλές για τα συλλογικά αγαθά".
Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει "να σχεδιάσουμε τη συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον και να θεμελιώσουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, στηριγμένο λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και την αλληλεγγύη".

* Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για αύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους, των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση "τα μέλη και οι φίλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς θα συμμετάσχουν ενεργά στην αυριανή κινητοποίηση μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες".
του Α. Πετρόπουλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 23/2/2011