2 Φεβ 2011

Όλα του δήμου δύσκολα

Όταν πέρναγε η δημαρχία της πόλης από «γαλάζιο» σε «γαλάζιο», όλα ταίριαζαν στην έκφραση «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». «Γαλάζια» παιδιά έρχονταν, «γαλάζια» παιδιά έφευγαν και στο τέλος «γαλάζια» παιδιά παρέμεναν. Η εκλογή του Καμίνη χάλασε αυτήν τη «λογική» σειρά των πραγμάτων και έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που καταρχάς μας προξενούν το ερώτημα: από ποιους τελικά κυβερνιόμασταν;
Την πρώτη μέρα του 2011, ένα φύλακας απο- κοιμήθηκε και κάποιοι επιτήδειοι βρήκαν την Κερκόπορτα του δήμου ανοιχτή και έκλεψαν επτά σκληρούς δίσκους που περιείχαν όλα τα e-mails που αφορούσαν τις προμήθειες. Όταν λέμε «προμήθειες του δήμου» μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κάπου, κάπως, ξοδεύτηκαν. Άλλοτε για οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων που δεν βγαίνουν να καθαρίσουν μήπως σκονιστούν και άλλοτε για τις καλοραμμένες στολές που κοσμούν τους δημοτικούς φύλακες άγγελούς μας. Ούτε πονηροί είμαστε αλλά ούτε και κουτοί για να μη μας μπουν ψύλλοι στ' αυτιά.
Στο τελευταίο φύλλο του «Βήματος της Κυριακής» υπάρχει ένα ρεπορτάζ για τον βίο και την πολιτεία του Σωτήρη Καρατζά. Στενός συνεργάτης του Κακλαμάνη, σύζυγος της γραμματέως του πρώην δημάρχου και αόρατος άρχοντας του δημαρχείου (κατείχε θέση στο οργανόγραμμα που δεν υπήρχε, ως διευθυντής γραφείου του δημάρχου), πάνω στον οποίο έχουν στραφεί οι έρευνες του ΣΔΟΕ για τις επενδύσεις του σε διάφορες επιχειρήσεις, από τις Βρυξέλλες μέχρι την όμορφη Ελαφόνησο. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται η στήλη δεν έχει αποδειχτεί κάτι και τα ακίνητα του κύριου Καρατζά και της οικογένειάς του θεωρητικά έχουν αποκτηθεί με νόμιμες διαδικασίες. Τώρα, γιατί το ΣΔΟE, που αυτή την περίοδο τρέχει και δεν φτάνει, ξεκινά να ελέγξει έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό, κανείς δεν ξέρει. Μάλλον φταίνε τα σκοτεινά συμφέροντα που επικαλούνται αυτός και ο αντι-ντιντής δικηγόρος του Φαήλος Κρανιδιώτης.
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι χίλιοι συμβασιούχοι του δήμου που, απ' ό,τι φαίνεται, καλύπτουν πάγιες ανάγκες του, δένουν τα χέρια του Καμίνη όσον αφορά τις παραπάνω προσλήψεις στην καθαριότητα. Πριν από τις εκλογές (και στη LifO) ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωνε πως σε έναν μήνα η πόλη θα είναι καθαρή. Οι μέρες μετράνε ακόμα. Ο 9,84 είναι μια ακόμη πληγή. Για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο σταθμός σε πέντε χρόνια πρέπει να εγκαταλείψουν το κτίριο όλοι οι συμβασιούχοι κι ένα κομμάτι του προσωπικού. Ο κ. Καμίνης πρέπει να αντιμετωπίσει και το δημοτικό του συμβούλιο. Ο Αμυράς, θέλει και μπορεί (του χρωστάω ένα ευχαριστώ γιατί βρήκα το κλεμμένο μου ποδήλατο, όταν με δική του ενέρ- γεια φωτογράφισε όλα τα ποδήλατα που έχουν κατασχεθεί και βρίσκονται στις αποθήκες του δήμου και τα ανέβασε στο site του). Ο Κακλαμάνης μοιάζει σαν να έχει ξεμείνει στο συμβούλιο. Η ΝΔ δεν τον θέλει, η Ντόρα ακόμα να τον πάρει και σκάνδαλα και σκανδαλάκια κρέμονται πάνω από το κεφάλι του. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, μπαρουτοκαπνισμένος που της έφαγαν οι πατριώτες του Άγιου Παντελεήμονα, προσήλθε στο δημοτικό συμβούλιο με οκτώ μπράβους που οπλοφορούσαν και απήλθε βρίζοντας τους παρευρισκόμενους και χαιρετώντας φασιστικά. Τα «γκάνια» και τα «μούσκουλα» καταλύουν στη χώρα μας όποτε θέλουν το Σύνταγμα και τους νόμους.
Ο Καμίνης έχει να αντιμετωπίσει, επίσης, μια πόλη που βράζει. Χωρίς αίτημα και σκοπό. Μια πόλη που αναζητά στη βία τη νέα αστική εκτόνωσή της. Στον Άγιο Παντελεήμονα το Σαββατοκύριακο δέρνονταν αστυνομικοί με Χρυσαυγίτες, όπως θα το έκαναν Ολυμπιακοί με τους Παναθηναϊκούς. Ο αστικός χουλιγκανισμός είναι μια από τις παρακαταθήκες του Δεκεμβρίου του 2008 και του πολιτικού μας συστήματος. Ο Καμίνης δεν μπορεί να λύσει μόνος αυτό το πρόβλημα, αλλά οφείλει να συμβάλλει όπως μπορεί για να επιτευχθεί κάποια υποτυπώδης κοινωνική ειρήνη. Το δυσκολότερο απ' όλα για τον δήμαρχο είναι οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει. Και είναι πολλές. Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα, θέλει πράξεις και τις θέλει γρήγορα. Όπως πιστεύει ο ίδιος, «έχουμε πιάσει πάτο και δεν γίνεται να πάμε παρακάτω». Μη μείνουμε εκεί για πάντα, όμως.
του Σταύρου Διοσκουρίδη, από τη στήλη "Breaking News", περιοδικό "Lifo", 19/1/2011