12 Φεβ 2011

"Πουλήστε δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ για να σωθείτε"!..

Πουλήστε δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ για να μειώσετε ισόποσα το χρέος, κόψτε κι άλλα «προνόμια» από υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, κόψτε τις κλαδικές συμβάσεις για να γίνει μείωση μισθών με επιχειρησιακές, μη βάζετε άλλους φόρους, αλλά μαζέψτε τη φοροδιαφυγή.
Σε αυτές τις αδρές γραμμές συνοψίζονται τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει η 4η επικαιροποίηση του μνημονίου που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα για το διάστημα 2011-2014 με άτυπη «παράταση» έως το 2015.
Με αυτό το νέο πακέτο, θα πάρουμε τη δόση των 15 δισ. ευρώ του Μαρτίου, για να «τη βγάλουμε» ώς το Μάιο που θα ξανάρθει η τρόικα για να δει τι κάναμε και τι όχι.
Στο εξής το βάρος της προσπάθειας θα πρέπει να πέσει στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω, αλλά κρίνονται αναγκαίες για να μπορέσει να ξανασηκωθεί η ελληνική οικονομία, ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της τρόικας (Ντερούζ από Κομισιόν, Πολ Τόμσεν από ΔΝΤ και Κλ. Μαζούχ από ΕΚΤ), ανακοινώνοντας οι ίδιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε ένα «σαρωτικό» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο να μαζέψει 15 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012 και άλλα 35 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2015, από τρεις πηγές:
* Εισηγμένες και μη εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις. Στην πράξη το πωλητήριο αφορά τη ΔΕΗ, τον υπόλοιπο ΟΤΕ, την Αγροτική, την Εθνική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ΕΥΔΑΠ, ακόμη και τις Συγκοινωνίες.
* Ακίνητη περιουσία του κράτους (δημόσια γη). Εδώ θα γίνει απογραφή, όπως είπε ο κ. Ντερούζ, όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα ακίνητα που θα μπορέσουν να εκποιηθούν. Χαριτολογώντας μάλιστα, ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι «δεν περιλαμβάνονται αρχαιολογικά μνημεία» όταν ρωτήθηκε αν μέσα στα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται και η… Ακρόπολη!
* Εμπορικά ακίνητα που ανήκουν στο κράτος, (π.χ. Ελληνικό, όπου ήδη σχεδιάζεται επένδυση από το Κατάρ, αλλά και κτίρια που ανήκουν σε υπουργεία και ταμεία και είναι σε σημεία με υψηλή εμπορική αξία, όπως το κέντρο της Αθήνας).
Για το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ο κ. Ντερούζ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί μείωση του εργατικού κόστους μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ σχεδόν προανήγγειλε τροποποίηση του νόμου, ώστε:
* να καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων,
* να μην εμπλέκονται τα δευτεροβάθμια συνδικάτα (Ομοσπονδίες) στις διαπραγματεύσεις,
* να μη χρειάζεται η γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ για το αν είναι σύννομες ή όχι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφουν τα Σωματεία και οι εργοδότες.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 12/2/2011