10 Ιαν 2011

Σχέδιο για εφάπαξ με δόσεις

Σταμάτησαν στο Ταμείο Πρόνοιας να μετρούν (έστω και κατ' εκτίμηση) τον πιθανό χρόνο για την πληρωμή του εφάπαξ σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2010. Η πιο μακρινή πρόβλεψη για την πληρωμή του βοηθήματος φτάνει στο τέλος του 2013 (μετά από 3 χρόνια) και αφορά όσους είχαν βγει στη σύνταξη μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο.
Για τους υπόλοιπους παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι.
Το σχέδιο που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος εντός της κυβέρνησης, είναι μια μείωση του εφάπαξ (πιθανότατα σε ποσοστό 20%) και η πληρωμή του με δόσεις ή και με ομόλογα του Δημοσίου, ώστε να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής που φτάνει τους 40.000 συνταξιοδοτηθέντες δημοσίους υπαλλήλους.



Από αυτή τη λίστα αναμονής, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε θέση να διεκπεραιώσει 21.155 συνταξιοδοτικές πράξεις με ορίζοντα πληρωμής του εφάπαξ ώς το τέλος του 2013, ενώ αναμένει και άλλες 20.000 καινούργιους συνταξιοδοτικούς φακέλους από υπαλλήλους που πρόκειται να πάρουν λίαν συντόμως σύνταξη μετά την οριστική υποβολή παραίτησής τους. Με άλλους 20.000 στη λίστα αναμονής, ο χρόνος πληρωμής του εφάπαξ δεν μπορεί να υπολογιστεί αν θα είναι 4, 5 ή περισσότερα χρόνια!
Για τον λόγο αυτό εξετάζεται η λύση των δόσεων, ενώ δεν αποκλείεται από ένα σημείο και μετά η συγχώνευση του Ταμείου Πρόνοιας με το επικουρικό και το μετοχικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια στιγμή όμως το πρόβλημα εσόδων οδηγεί εκ νέου το ΙΚΑ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Α.Τ.» στην πώληση ομολόγων (σ.σ.: ήδη έσπασε 600 εκατ. ευρώ όπως αποκάλυψε ο «Α.Τ.» την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου).
Μειωμένα όμως είναι και τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ, καθώς η τελευταία αποτίμηση της κινητής του περιουσίας (30/9/2010) έδειξε πτώση κατά 53,40% ήτοι μια μείωση αποθεματικού κατά 240,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του 2008.
Σήμερα η μείωση των αποθεματικών όχι μόνο του ΟΑΕΕ, αλλά κυρίως του ΙΚΑ, είναι σημαντική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η τρέχουσα αξία μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων, έχει μειωθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο.
Για το Ταμείο Πρόνοιας η κατάσταση είναι κυριολεκτικά στα όρια της χρεοκοπίας, αφού η κινητή περιουσία του μόλις που φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 10/1/2011