11 Ιαν 2011

Μπλόκο με κουπόνια στη «μαύρη εργασία»

Με «εργόσημο» θα πληρώνονται από τον Μάρτιο όσοι παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες ή απασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Στόχος είναι να μπει τέλος στην εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

Αλλάζει τον Μάρτιο ο τρόπος ασφάλισης 350.000 εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή απασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με «κουπόνια», σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Το «εργόσημο» θα αφορά άτομα που παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα οικιακοί βοηθοί), αλλά και τους αγρεργάτες (που ασχολούνται με τη συγκομιδή διαφόρων αγροτικών προϊόντων). Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ρύθμισης υπολογίζεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν 250 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο και με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον Μάρτιο. Στόχος είναι μέχρι τον Μάιο να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του «εργόσημου», τόσο στο ΙΚΑ (στο οποίο θα ασφαλίζονται όσοι παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες) όσο και στον ΟΓΑ (όπου θα ασφαλίζονται οι αγρεργάτες).
Γι' αυτό το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει στείλει επιστολή στα Ταμεία και στις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμιστούν διαδικαστικά θέματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσα από τα ATM (δηλαδή τα μηχανήματα ανάληψης) των τραπεζών.
Δηλαδή θα υπάρξει ειδικό λογισμικό στα ΑΤΜ, προκειμένου οι εργοδότες να καθορίζουν το ποσό της αμοιβής και να κάνουν την πληρωμή χωρίς να ταλαιπωρούνται. Με αυτόν τον τρόπο θα αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο «εργόσημο» θα αναγράφονται αναλυτικά τα χρήματα που θα καταβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης ανάλογα με τις ώρες απασχόλησής του. Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία στο τέλος κάθε έτους θα στέλνουν ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, το οποίο είναι εντονότερο στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Μάλιστα, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο προβλέπονται και φορολογικά κίνητρα για όσους εργοδότες επιλέξουν να ασφαλίσουν τους εργαζομένους αντί να τους απασχολούν παράνομα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου».

Κατηγορίες απασχολούμενων
Ποιοι υπάγονται στη νέα ρύθμιση

Το «εργόσημο» αφορά το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία, αμείβεται με την ώρα ή την ημέρα και καλύπτεται από το ΙΚΑ.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίας τους σε έναν ή σε πολλούς εργοδότες.
Συγκεκριμένα υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες: οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα), οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη παιδιών, η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου), η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων.
Επιπλέον αφορά όσους απασχολούνται ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2639/1998.

Εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής
Τα Ταμεία χάνουν 9 δισ. ευρώ τον χρόνο

Περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της «μαύρης» εργασίας. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί όσοι είναι ασφαλισμένοι αλλά οι εισφορές που καταβάλλονται αντιστοιχούν σε μικρότερα ποσά από τις πραγματικές τους αποδοχές. Το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής είναι συχνότερο στις εξής κατηγορίες:

Εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες, κυρίως επισκευές, ελαιοχρωματισμούς, καθαρισμούς κτιρίων κ.ά.
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα
Εργαζόμενοι σε δεύτερη εργασία
Εργαζόμενοι περιστασιακά σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κυρίως εποχικές (εστιατόρια, μπαρ κ.ά.)
Εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (γεωργικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές εργασίες)
Αυτοαπασχολούμενοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν την έδρα της επιχείρησης σε κωμοπόλεις και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων
Εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια
Οικιακοί βοηθοί που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότες και προσφέρουν υπηρεσίες από τη φύλαξη παιδιών μέχρι και τον εβδομαδιαίο καθαρισμό.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 11/1/2011