5 Ιαν 2011

Έχουμε πεζοδρόμια;;;

Σχεδόν ρητορικό το ερώτημα της αναγνώστριάς μας, Ελένης Κονδύλη - Μπασούκου: όσοι έχουμε περπατήσει στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης μας, γνωρίζουμε ότι τα όσα παρατηρεί στην επιστολή της σχετικά με το Πολύδροσο ισχύει σχεδόν παντού στο Χαλάνδρι. Άρα η απάντηση ότι «όχι, πεζοδρόμια με την έννοια που ισχύει στις άλλες πολιτισμένες πόλεις δεν έχουμε»!
1. Οι πινακίδες που στήνονται ανάμεσα στις πλάκες των πεζοδρομίων είναι αδιακρίτως πολλές. Στο Πολύδροσο (πχ οδός Ακακιών και Λάμπρου Κατσώνη, έβγαλαν πινακίδες δυόμισι μέτρων περίπου, τις άφησαν επί του πεζοδρομίου, και το χειρότερο, δεν ίσιωσαν τις κατεστραμμένες πλάκες, με αποτέλεσμα ένας ηλικιωμένος, ένας άνθρωπος με καρότσι, κάποιος που δε βλέπει καλά, ένα παιδί, ένας πεζός απλός επιτέλους, να κινδυνεύει να φάει τα μούτρα του!
2. Εάν ο δρόμος είναι για αυτοκίνητα, το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς: Στην Ακακιών, όμως, στο Πολύδροσο, σήμερα, τέλη του 2010, υπάρχουν σημεία χωρίς πεζοδρόμιο. Ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης, περνούν πάνω κάτω λεωφορεία. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο!
Στις 15/12, Ακακιών και Γιασεμιών γωνία, ο τρομοκράτης δήμος ξαναχτύπησε: σ' αυτό το βασικό σημείο διάβασης (περνά και λεωφορείο από κει), είχαν ξηλώσει την πινακίδα.
Οι πλάκες του πεζοδρομίου σπασμένες και ατάκτως ερριμένες, η δε στήλη σηματοδότησης (2,5-3 μέτρα; τι ύψος έχει;), ριγμένη ακριβώς εκεί! Λες και θα ήταν τερατώδες να πάει στην άκρη, να μπορεί να περάσει ο καθένας από κει!
3. Κάτοικοι φυτεύουν στα πεζοδρόμια δέντρα με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατον να περάσει πεζός: οδός Προφήτη Ηλία μεταξύ Κριεζή και Λάμπρου Κατσώνη, ως και ακανθώδη έχουν φυτέψει στο πεζοδρόμιο!
Επίσης έχουν υψώσει ένα 5ποντο σύνορο κάθετο στη ροή των πεζών, που οριοθετεί την έξοδο του γκαράζ. Έχετε σκεφτεί καροτσάκι παιδικό ή αναπηρικό, να περνά από κει; και σε άλλα σημεία, φυτά στο πεζοδρόμιο έχουν τέτοιο κούρεμα που καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του πεζοδρομίου. Για τη χρήση των πεζοδρομίων ως πάρκινγκ καλύτερα να μη μιλήσω.
ΔΙΕΘΝΩΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ!!!
Πρόταση: Ο δήμος να πάρει έναν άνεργο με επιδότηση και να ζητήσει φωτογραφική καταγραφή των πεζοδρομίων κάθε γειτονιά. Να πώς θα απορροφηθεί σωστά ένα κεφάλαιο, μια επιδότηση και ένας άνθρωπος θα βρει απασχόληση σ- αυτές τις δύσκολες μέρες.
από την εφημερίδα "φλυαρία", Δεκέμβριος 2010