12 Ιαν 2011

«Καλλικράτης» και στο ∆ηµόσιο

Απογραφή εντός του 2011 για τη λειτουργική αξιολόγηση των υπηρεσιών

Μεγάλο πακέτο ριζικών αλλαγών στο ∆ηµόσιο παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αµέσως µετά τη συνάντηση που είχε µε τους γενικούς και ειδικούς γραµµατείς των υπουργείων, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής του προσωπικού έως τις 10 Φεβρουαρίου.
Ως το πρώτο βήµα για την ορθολογική κατανοµή των υπαλλήλων χαρακτήρισε ο κ. Ραγκούσης την ποιοτική αυτή καταγραφή, που θα περιλαµβάνει εκτός από τον αριθµό εργαζοµένων ανά υπηρεσία, τα προσόντα και τις ειδικότητές τους καθώς και εάν είναι υπεράριθµοι ή δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών.
Για την καταγραφή θα δηµιουργηθούν οµάδες εργασίας σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα κληθούν επίσης να υποβάλουν τις εκτιµήσειςτους για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων σε βάθος τετραετίας, προκειµένου να καταστεί δυνατός ο προγραµµατισµός των προσλήψεων ή µετατάξεων στη βάση του κανόνα µία για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Η καταγραφή θα αποτελέσει, σύµφωνα µε τον υπουργό, και τη βάση στην οποία θα στηριχθεί ο ΟΟΣΑ για να προχωρήσει σε λειτουργική αξιολόγηση των υπηρεσιών, που θα ολοκληρωθεί µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2011.

Κυβερνητικό πάρκο
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης θα καταρτιστούν νέοι οργανισµοί για τα υπουργείαπου θα συνοδευτούνµε καταργήσεις και συγχωνεύσεις διευθύνσεων και τµηµάτων, τα οποία δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει παράλληλα µε την καταγραφή της κτιριακής υποδοµής των δηµόσιων υπηρεσιών – πόσακτίρια ανήκουν στην περιουσία του ∆ηµοσίου, πόσα νοικιάζονται κ.ά.
Στόχος είναι να προωθηθεί στη συνέχεια η δηµιουργία ενιαίου κυβερνητικού πάρκου, στο οποίο θα µετεγκατασταθούν όλα τα υπουργεία. Μέχρι στιγµής δεν έχει οριστικοποιηθεί σε ποιο σηµείο θα γίνει η χωροθέτηση του πάρκου, αλλά, όπως ανέφερε ουπουργός, µεταξύ τωνεναλλακτικών προτάσεων που εξετάζονται είναι και το πρώην αεροδρόµιο Ελληνικού. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει θεσµοθετηθεί το ενιαίο µισθολόγιο, έπειτα και από εντατικό διάλογο µε την Α∆Ε∆Υ. Το νέο µισθολόγιο αποτελεί κατά τον κ. Ραγκούση προϋπόθεση και για την κινητικότητα των δηµοσίων υπαλλήλων καθώςθα αρθούν τα εµπόδια που δηµιουργούν σήµερα οι µισθολογικές ανισότητες.
Όπως προαναγγέλθηκε, θα καταρτιστεί επίσης νέο θεσµικό πλαίσιο για την κινητικότητα προκειµένου να γίνουν βάσει και της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών µαζικές µετατάξεις, όπου υπάρχουν ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι γενικός κανόνας του θεσµικού πλαισίου θα παραµείνει ο σεβασµός στην οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων, µε προτεραιότητα τη µετακίνησή τους εντός των ορίων τουνοµού όπου ήδη υπηρετούν.
Για πρώτη φορά εξάλλουθα προβλεφθεί η περιγραφή των θέσεων που θα προκηρύσσονται στο ∆ηµόσιο. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι σε κάθε θέση θα αναφέρονται συγκεκριµένες δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται για την κάλυψή της και το καθεστώς αυτό θα εφαρµοστεί στις προσλήψεις από το 2012.
Ρεπορτάζ της Νικολέττας Μουτούση, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 12/1/2011