4 Ιαν 2011

Πρεμιέρα «Καλλικράτη» με ανοιχτά στοιχήματα

Με την αγωνία και την αμηχανία που έχουν τα «πρωτάκια», 325 δήμαρχοι και 13 περιφερειάρχες ανέλαβαν και επίσημα πλέον τα καθήκοντά τους, ρίχνοντας το βάρος τους στην αντιμετώπιση μικρών και αναμενόμενων προβλημάτων κατά τη διεκπεραίωση της καθημερινότητας. Ο «Καλλικράτης» έκανε πρεμιέρα με την εκλογή μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αιρετοί εστιάζουν την προσοχή τους στην καθαριότητα και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ήδη, στον δήμο Αθηναίων, ο κ. Καμίνης προβληματίζεται έντονα βλέποντας ότι υποβόσκει νέα μεγάλη κρίση στο θέμα των σκουπιδιών, καθώς 280 εργαζόμενοι συμβασιούχοι της Καθαριότητας που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζήτησαν να εκδικαστεί άμεσα το θέμα των συμβάσεών τους. Κατά συνέπεια, μέχρι να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων συμβασιούχων, θα δημιουργηθεί κενό στις υπηρεσίες και στα προβλήματα στην αποκομιδή είναι πολύ πιθανόν να επανεμφανιστούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα των νέων καλλικρατικών δήμων είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών. Διαδικαστικά, οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να μην πελαγώσουν δημότες και νέοι οργανισμοί. Για παράδειγμα, στους δήμους που έχουν συνενωθεί, πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα η στέγαση των υπηρεσιών, η ηλεκτρονική ενοποίησή τους, ενώ εκεί όπου μεταφέρονται υπηρεσίες της πολεοδομίας από νομαρχίες στους δήμους υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Δήμαρχοι της Αττικής, μιλώντας στην «Κ», εκφράζουν τον φόβο ότι αρκετές από τις νέες αρμοδιότητές τους θα είναι δύσκολο να ασκηθούν με μειωμένους πόρους. Ορισμένοι χαρακτηρίζουν τον Καλλικράτη «εικονική πραγματικότητα» και κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του νέου αυτοδιοικητικού οικοδομήματος σε έξι μήνες. Στην επίσημη πρώτη μέρα εφαρμογής του Καλλικράτη το τηλεφωνικό κέντρο 1500 κάλεσαν, πάντως, περισσότεροι από 300 πολίτες, με κυρίαρχο ερώτημα που να απευθυνθούν στους ενοποιημένους δήμους, μέσω ποιών τηλεφώνων μπορούν να επικοινωνήσουν, κι αν οι υπηρεσίες συνεχίσουν να στεγάζονται στις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Από την άλλη, στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και στην ιστοσελίδα του Καλλικράτη πολλαπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Την Πέμπτη σερφάρισαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Καλλικράτη, περίπου 3.500 χρήστες, την Παρασκευή και το Σάββατο 1.000 και την Κυριακή, ημέρα ανάδειξης των μελών περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, 2.000.
Προβλήματα στη διασφάλιση της ενότητας όλων των περιοχών αναμένεται να προκύψουν στους δήμους όπου οι συνενώσεις είναι μεγάλες, όπως για παράδειγμα στο Αγρίνιο (10 δήμοι) ή τα Γρεβενά (13), καθώς και σε δήμους που δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς.

Μικροπροβλήματα

Αν και το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει βήμα βήμα τη μετάβαση στους ενοποιημένους δήμους και οι δήμαρχοι έχουν στα χέρια τους τον Οδηγό με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν καθημερινά, δεν έλειψαν μικροπροβλήματα την πρώτη ημέρα, τα οποία όμως επιλύθηκαν. Σφραγίδες αλλά και υπογραφές αρμοδίων μπήκαν, αφού με εντολή των δημάρχων και των περιφερειαρχών υπέγραφαν αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες. Εως τις 5 Ιανουαρίου, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι διαπιστωτικές πράξεις για την τοποθέτηση του προσωπικού και προϊσταμένων των υπηρεσιών. Σε ορισμένους δήμους, κυρίως της Αν. Αττικής, (π.χ. Κερατέα) κατεγράφη η άρνηση μερίδας υπαλλήλων να μετακινηθούν.
Tη διαβεβαίωση ότι όλα είναι έτοιμα έδωσε πάντως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε οι νέες δομές να μπορέσουν να λειτουργήσουν επ’ ωφελεία του πολίτη απρόσκοπτα από την πρώτη ημέρα του χρόνου. Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί με 30 υπουργικές αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί, 21 Προεδρικά Διατάγματα που έχουν υπογραφεί και 4.500 μετατάξεις που έχουν ήδη, υλοποιηθεί.

Παρατράγουδα, παρά τη συναίνεση

Αν και το γενικό κλίμα στις δημαιρεσίες του Δήμου Αθηναίων υπήρξε συναινετικό, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου εξελέγη από την παράταξη του Γ. Καμίνη ο Παν. Μπέης, ενώ αντιπρόεδρος ο Λ. Σκιαδάς από την παράταξη του Ν. Κακλαμάνη. Μετ’ εμποδίων και κατόπιν δύο ψηφοφοριών εξελέγη γενικός γραμματέας ο Δημ. Κωνσταντάρας. Εκεί, όμως που διασαλεύθηκαν οι ισορροπίες του δημοτικού συμβουλίου ήταν όταν εξελέγη στη θέση του αναπληρωματικού μέλους για την επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο Ν. Μιχαλολιάκος από την παράταξη της Χρυσής Αυγής ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τις αριστερές παρατάξεις. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγη ο Γ. Αναγνωστόπουλος και της Ποιότητας Ζωής η Ν. Παπαχελά.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης εξελέγη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Π. Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος ο πρώην αντιδήμαρχος Χ. Αηδονόπουλος (από την παράταξη του Κ. Γκιουλέκα) και γραμματέας η Ελένη Τζιούτζια, δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Στ. Παπαθεμελή.
Σε πανηγυρικό κλίμα συνεδρίασε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής. Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός ανακοίνωσε τους τρεις βασικούς αντιπεριφερειάρχες (Λιλίκα Βασιλάκου, Βασ. Κόκκαλη, Λ. Αθανασιάδη).
των Φωτεινής Καλλίρη & Έλενας Καρανάτση, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 4/1/2011