11 Ιαν 2011

«Κούρεμα» εισφορών και συντάξεων για να σωθεί ο ΟΑΕΕ

«Κούρεμα» εισφορών αλλά και συντάξεων στον ΟΑΕΕ προτείνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες ως λύση ανάγκης για να ορθοποδήσει το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών, στο οποίο 427.000 ασφαλισμένοι χρωστούν και το σύνολο των οφειλών αγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ!
Μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι "η μόνη εφικτή επιλογή προκειμένου να μπορέσει ο ΟΑΕΕ να εισπράξει χρήματα από αυτές τις περιπτώσεις οφειλετών είναι ο διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους, με αφαίρεση ενός μέρους του οφειλόμενου ποσού, προκειμένου ο ΟΑΕΕ να έχει βάσιμες ελπίδες να εισπράξει και φυσικά ο οφειλέτης ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη, έστω και με μειωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να έχει τη δυνατότητα διακανονισμού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Προτείνει:
α) νέα ρύθμιση οφειλών ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.
β) Μείωση εισφορών σε συνεπείς ασφαλισμένους.
γ) Επασφάλιστρο για ΟΑΕΕ σε όλες τις επιχειρήσεις (1‰).
δ) Αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.
ε) Αποκατάσταση ανισότητας για τους προ του 1983 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
στ) Τακτική διμηνιαία παροχή πληροφόρησης του ελεύθερου επαγγελματία για διάφορα ζητήματα, μέσω της διμηνιαίας αποστολής ταχυπληρωμών του ΟΑΕΕ.
Παράλληλα με τις ρυθμίσεις, τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η παροχή στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ της δυνατότητας ελέγχου, μέσω του TAXIS, της εισοδηματικής κατάστασης όσων χρωστούν πάνω από 40.000 ευρώ για να εντοπιστούν όσοι δεν πληρώνουν όχι επειδή δεν μπορούν, αλλά γιατί δεν θέλουν.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 11/1/2011