5 Ιαν 2011

Τι τρέχει με τη ΔΕΠΑΧ;

Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι αρ¬νητικές ειδήσεις προερχόμενες από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της πόλης μας. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών έχουν σημειωθεί περιστατικά που προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης ενώ παράλληλα ενώ παράλληλα η νέα δημοτική αρχή, υπό τον κ. Γ. Κούραση, θα κληθεί να δώσει διεξόδους στα προβλήματα που σωρεύονται. Συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου, εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΧ έστελναν στη πρόεδρο, το Δ.Σ. της επιχείρησης όπως και στον δήμαρχο, κ. Γρ. Ζαφειρόπουλο επιστολή με την οποία γνωστοποιούσαν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς είχαν να πληρωθούν από το Φεβρουάριο του 2010. Παρά το γεγονός αυτό, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου κ. Κ. Ζαγοραίου (η οποία, σημειωτέον, παραιτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου επικαλούμενη «επαγγελματικούς λόγους»), η πληρωμή των δεδουλευμένων τους δεν είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Αμαρυσία» μία από τις εργαζόμενες η κ. Δήμητρα Μπελεσάκου, υπογ'ράμμισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση, καθοίς παρα¬μένουν απλήρωτοι επί μήνες, ενώ τόνισε ότι συνεχίζουν να εργάζονται χάρη στη συναίσθηση της ευθύνης που τους διακρίνει για το έργο που προσφέρουν στην κοινωνία του Χαλανδρίου. Στα τέλη Νοεμβρίου ήλθε στο προσκήνιο με την επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της πόλης μας προς τον δήμαρχο με αντικείμενο τον... αποκλεισμό της Ένωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, με την απόφαση 280/10 του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα μάλιστα από σχετική εισήγηση του δημάρχου! Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής της Ένωσης Γονέων παραπλεύρως. Ποια η σκοπιμότητα αποκλεισμού της Ένωσης Γονέων από τη ΔΕΠΑΧ; Μήπως γιατί η φωνή της (όπως π.χ. κατά της κατακόρυφης αύξησης των διδάκτρων που πληρώνουν οι μαθητές της ΔΕΠΑΧ ή κατά της απληρωσιάς από τον Φεβρουάριο των διδασκόντων στα εργαστήρια) ενοχλεί; Λίγους μήνες νωρίτερα, το Φεβρουάριο φέτος, μαθητές του εργαστηρίου Ζωγραφικής ενηλίκων του καθηγητού και ζωγράφου κ. Σταυριανού Κατσιρέα, με επιστολή τους (εφημερίδα Προφίλ, Φεβρουάριος 2010) εξέφραζαν την απογοήτευση τους, όταν πηγαίνοντας να εγγραφούν στο εργαστήρι, ενημερώθηκαν ότι αυτό δεν επρόκειτο να λειτουργήσει πλέον!
«Καινούργιοι μαθητές που επρόκειτο να εγγραφούν εστράφησαν αλλού και εμείς εκκρεμείς στις αποφάσεις του δήμου περιμένουμε κάποια απάντηση τελική, για να ρυθμίσουμε τι θα κάνουμε ή σε τι άλλο μπορούμε να στραφούμε, με λύπη μας αφού μέσα στην πόλη μας μαθαίναμε τόσα ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα καλύπτοντας το λανθάνον ταλέντο μας», έγραφαν το Φεβρουάριο μαθητές του εργαστηρίου Ζωγραφικής. Την τελική απάντηση την έλαβαν τον Οκτώβριο φέτος με την παγιοποίηση της κατάργησης του εργαστηρίου Ζωγ'ραφικής, «του πρώτου που δημιουργήθηκε με την επιμονή του κ. Κατσιρέα το 1996», όπως σημειώνουν οι μαθητές σε επιστολή τους στην εφημερίδα Προφίλ. «Η δικαιολογία ήταν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί μαθητές, γεγονός που οφειλόταν στην έλλειψη σχετικών διαφημίσεων. Τούτο όμως ήταν απλώς η δικαιολογία γιατί παρά το ότι ο κ. Κατσιρέας δέχθηκε, για λόγους οικονομίας του δήμου να μειώσει τις αποδοχές του στο μισό, μην επιβαρύνοντας καθόλου τα οικονομικά του δήμου, παρόλα αυτά, τελείως αδικαιολόγητα, ελήφθη η απόφαση να κλείσει το εργαστήριο». Τα προβλήματα για το Εργαστήριο Ζωγραφικής Ενηλίκων είχαν ξεκινήσει από πέρσι, όταν, ύστερα «από μονομερή απόφαση της προέδρου κ. Βυτινάρου», όπως κατήγγειλαν μαθητές, η λειτουργία του είχε σταματήσει επί τρεις μήνες, «χωρίς καμία αιτία και λόγο». Να σημειωθεί εδώ ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι καθώς, πέραν του γεγονότος της... αρχαιότητας (λειτουργεί από το 1996 σε διαφόρους χώρους, όπως στο Κέντρο Νεότητας, στη Σόλωνος και Περικλέους, στο κτίριο Πολύδροσου και Πεντέλης και πρόσφατα στην Αριστοφάνους 23), διευθύνεται από έναν εν ενεργεία δημιουργό, όπως είναι ο καταξιωμένος ζωγράφος κ. Σταυριανός Κατσιρέας (που τα τελευταία χρόνια τιμά με τη συμβολή του τη «φ»): πέραν της καλλιτεχνικής του υπερ-επάρκειας (έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Εθνικής Τράπεζας, στα ανάκτορα του Λουξεμβούργου, κ.α.), ο κ. Κατσιρέας διδάσκει από πολύ νέος ζωγραφική, διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χρώμα και σχέδιο, σε διάφορες τεχνικές σχολές και σεμινάρια ανά την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η ΔΕΠΑΧ δεν έκανε καμία ιδιαίτερη διαφήμιση και τελικά έκλεισε το συγκεκριμένο εργαστήρι. Γιατί; Με ποια αιτιολογία; Ούτε οι μαθητές του Εργαστηρίου ούτε και οι υπόλοιποι Χαλανδραίοι μάθαμε κάτι σχετικό με τα αίτια αυτά... Αλλά από το 2009 υπήρχαν ενδείξεις για τα προβλήματα στη διοίκηση της επιχείρησης: το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου «Φλύα 1» λόγω «τεχνικών προβλημάτων».
Ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος είχε αρχίσει να γίνεται σημείο αναφοράς στα καλοκαιρινά βράδια των Χαλανδραίων, ειδικά όταν το «Σινέ Φλύα Δημήτρης Παπαμιχαήλ» λειτουργούσε επιτυχώς παρά τα προσκόμματα... οργισμένου επίμονου γείτονα στην οδό Νίκης και Σαλαμίνος» και ακόμη και στα δύσκολα βράδια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, συγκέντρωνε πάντα πιστούς σινεφίλ και όχι μόνο... Αλλά αυτά μοιάζουν πλέον ένα μακρινό παρελθόν...
Άρα... Κάτι σάπιο φαίνεται ότι υπάρχει στο βασίλειο, όχι της Δανιμαρκίας, αλλά της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Χαλανδρίου (όπως ονομάζεται από φέτος το καλοκαίρι): εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται, σύλλογος Γονέων που αποκλείεται από το Δ.Σ., εργαστήρι που κλείνει χωρίς επαρκή αιτιολογία, αφήνοντας τους σπουδαστές να στραφούν - ειδικά στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες - σε ιδιωτικές και επαχθείς οικονομικά λύσεις υποκατάστασης... Όλα αυτά δεν συνιστούν ένα αλλά πολλά «καμπανάκια» σε ό,τι αφορά τη διοίκηση μιας επιχείρησης που θα μπορούσε με ορθή διοίκηση να προσφέρει πολλά στην πόλη και τους δημότες και όχι να βρίσκεται στη δημοσιότητα σχεδόν μόνο για αρνητικούς λόγους... Είθε κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν έτσι ώστε να υπάρξουν αντιδράσεις αλλά και απαντήσεις...
της Ελ. Τσερεζόλε, από την εφημερίδα "φλυαρία", Δεκέμβριος 2010