12 Ιαν 2011

Κόβονται οι συντάξεις αλλοδαπών

Κόβονται συντάξεις που δόθηκαν σε αλλοδαπούς (κυρίως Βούλγαρους και Ρουμάνους) με πλαστά δικαιολογητικά. Το ΙΚΑ ετοίμασε (και κοινοποιεί εντός ημερών) σχετική εγκύκλιο με την οποία ανακαλεί για επανέλεγχο όσους παίρνουν σύνταξη στην Ελλάδα. Θα τους ζητηθεί να προσκομίσουν μια σειρά καινούργιων πιστοποιητικών που έχουν αποφασιστεί από κοινού με το υπουργείο Εργασίας και όσοι δεν τα φέρουν τότε θα τους κόβεται η σύνταξη! Δεν θα αρκεί μόνο να εμφανίσουν μισθωτήριο συμβόλαιο για το σπίτι που διαμένουν τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά αυτό το συμβόλαιο θα πρέπει να είναι και κατατεθειμένο στην Εφορία, με το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Επίσης θα πρέπει οι ίδιοι οι αλλοδαποί να φέρουν λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομά τους!
Από "σπόντα", μπορεί να την πατήσουν όμως και όσοι ιδιοκτήτες νοικιάζουν ακίνητο χωρίς συμβόλαιο και, το χειρότερο, χωρίς να έχουν δηλώσει το εισόδημά τους στην Εφορία, αν κριθεί ότι πρέπει να γίνουν διασταυρώσεις.
Το θέμα με τα πλαστά δικαιολογητικά που χρησιμοποιούν αλλοδαποί για να βγάλουν σύνταξη και ΕΚΑΣ 720 ευρώ στην Ελλάδα, είχε αποκαλύψει στις 3 Νοεμβρίου 2010 ο "ΑΤ" δημοσιοποιώντας μάλιστα και ένα ντοκουμέντο: Μια πλαστή καρτέλα ενσήμων που εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ κάνοντας έλεγχο στα στοιχεία ασφάλισης που δήλωνε ο ξένος υπήκοος, για να βγάλει σύνταξη. Βρήκαν λοιπόν ότι ο εν λόγω "ασφαλισμένος" είχε καταφέρει μέσω κυκλώματος που έστηνε τέτοιες δουλειές να "χτυπήσει" το δικό του όνομα, πάνω στο όνομα Ελληνα ασφαλισμένου κι έτσι να εμφανίσει ως δική του την καρτέλα με τα ένσημα άλλου εργαζόμενου!
Το πάρτι λοιπόν φαίνεται πως τελειώνει. Το ΙΚΑ ανακαλεί για επανέλεγχο 3.500 συντάξεις που πληρώνει σε αλλοδαπούς που ήρθαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και μάλιστα πολλοί εξ αυτών δήλωσαν, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος, ότι είναι εργαζόμενοι σε ηλικία 75 ετών!

ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να ζητούνται κατά τον επανέλεγχο των συντάξεων είναι:
* Πιστοποιητικό από τη Διεύθυνση αλλοδαπών της Αστυνομίας, ότι διαμένουν μόνιμα μια 5ετία στη χώρα μας.
* Μισθωτήριο συμβόλαιο κατατεθειμένο σε ΔΟΥ και με ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
* Υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη ότι δεν έχει νοικιάσει το ίδιο σπίτι σε άλλα πρόσωπα.
* Λογαριασμό της ΔΕΗ που να είναι στο όνομα του ενοικιαστή (όταν πρόκειται για διαμονή στο ίδιο σπίτι μια 5ετία).
* Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση αρμόδιας Αρχής για τον τόπο μόνιμης διαμονής των παιδιών.
* Βεβαίωση από τις Αρχές της χώρας καταγωγής τους (π.χ. από τη Βουλγαρία) για το αν έχουν ή δεν έχουν υποβάλλει εκεί φορολογικές δηλώσεις.
Με αυτά τα δικαιολογητικά θα ελέγχονται στο εξής και όσοι αλλοδαποί αξιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το ΙΚΑ, κάνοντας χρήση του κοινοτικού κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να πάρει σύνταξη στη χώρα όπου θεμελιώνει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 12/1/2011