4 Ιαν 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ : Το 2011 οι αποφάσεις για την... πλήρη ιδιωτικοποίηση

Δεν έγινε τελικά ούτε την Πέμπτη η τρίτη στη σειρά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), όπου επρόκειτο να επικυρωθεί η σύμβαση με την Περιφέρεια, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται πλήρως στην ιδιωτικοποίηση.
Η συνεδρίαση ματαιώθηκε, που σημαίνει ότι εναπόκειται στη νέα διοίκηση που θα προκύψει να πάρει την απόφαση, «χαρίζοντας» έτσι νέα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, απολύσεις στους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο, επιβάρυνση στο περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα πρέπει να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τη λύση και εκκαθάριση του ΕΣΔΚΝΑ. Με βάση δε τον «Καλλικράτη», τον ΕΣΔΚΝΑ διαδέχεται νέος διαβαθμιδικός σύνδεσμος υπό τον περιφερειάρχη Αττικής ή τον αντιπεριφερειάρχη που αυτός θα ορίσει.
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση στην οποία είχαν καταλήξει η ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ και η κυβέρνηση προβλέπει ότι επιχειρηματικός όμιλος θα αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία τεσσάρων εργοστασίων, για 25 χρόνια. Το κόστος κατασκευής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μεταφερθεί αυτούσιο στα λαϊκά στρώματα, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα πληρώνουν. Η δε «εγγύηση» του ΕΣΔΚΝΑ προς τους εργαζόμενους, ότι για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό του, δεν μπορεί να πείσει κανέναν, όταν μάλιστα 200 εργαζόμενοι είναι υπό απόλυση. Την ίδια ώρα η ανακύκλωση καίγεται στο βωμό της μεθόδου της βιοξήρανσης που επιλέγεται ως κυρίαρχη, ενώ θα αυξηθούν κατακόρυφα τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που θα πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Κάλεσμα της Αχτιδικής Επιτροπής Λαυρεωτικής του ΚΚΕ
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ να εγκατασταθεί ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριοκάστρου.
«Το ΚΚΕ - επισημαίνει ειδικότερα στην ανακοίνωση - έχει κάνει σαφές ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους».
«Στην κατεύθυνση αυτή - καταλήγει η Αχτιδική Επιτροπή - θα πρέπει να παλέψουν οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Αλλωστε, η επίθεση αυτή που δέχονται δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη επίθεση ενάντια σε εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, στην υγεία του λαού, στη μόρφωση των παιδιών τους και στο περιβάλλον που ζουν, αστικό και φυσικό, με κεντρικό στόχο την υποστήριξη των κερδών του κεφαλαίου».
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση βρίσκει άξιους συμπαραστάτες, στην πολιτική που σχεδιάζει να προωθήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ανατολική Αττική, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσαν απροκάλυπτα υιοθετούν την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία καύση.
Όπως υποστηρίζουν ξεκάθαρα στην ανακοίνωση, «λύσεις υπάρχουν: Επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, επεξεργασία και καύση του υπολείμματος σύμφωνα με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές στους σωστούς κλίβανους»...
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 4/1/2011