29 Δεκ 2010

Κόψτε μας το "δώρο"!

Πρόταση - σοκ για αναστολή της πληρωμής του "Δώρου" από το μέρισμα 200.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, υπέβαλε στη Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του Δημοσίου, με αντάλλαγμα να μην προχωρήσουν μεγαλύτερες περικοπές στο σύνολο των μερισμάτων!
Η τολμηρή όσο και γενναία πρόταση που έρχεται από τους συνταξιούχους, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "ΑΤ", σημαίνει στην πράξη την εξοικονόμηση ποσού ύψους 39,89 εκατ. ευρώ για το Ταμείο τους, ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που θα του επιτρέψουν να επαναφέρει την παροχή τον Δεκέμβριο του 2011.
Πρόκειται για μια "δύσκολη αλλά ρεαλιστική πρόταση που κάνουμε στο Ταμείο για να μη χρεοκοπήσει, όπως έγινε με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού", δήλωσε χθες στον "ΑΤ", ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων και πρόσθεσε ότι "ανάμεσα σε δυο κακά, είναι προτιμότερο το λιγότερο κακό. Το ταμείο δεν έχει τις εισπράξεις που είχε πριν ένα χρόνο και μάλιστα καλείται να πληρώσει μερίσματα σε 60.000 περισσότερους συνταξιούχους που αποχώρησαν φέτος και το 2009, εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό", πρόσθεσε ο κ. Βαβουγιός.
Επιπλέον το ΜΤΠΥ έχει απώλεια εσόδων από ενοίκια. Από το 5ώροφο κτίριο επί της οδού Λυκούργου 10 στο κέντρο της Αθήνας, εισέπραττε 1,3 εκατ. ευρώ μηνιαίως, αλλά ξενοικιάστηκε. Επίσης από άλλα δύο κτίρια (Σύνταγμα και πλατεία Κοραή) που νοίκιαζε στη Γενική Τράπεζα έπαιρνε πάνω από 200.000 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή όμως το ΜΤΠΥ έχει στις τάξεις του περί τους 200 συνταξιούχους που πέτυχαν με δικαστικές αποφάσεις να παίρνουν μερίσματα άνω των 1.000 ευρώ, όταν για το 99% των δικαιούχων το μέσο μέρισμα είναι 350 ευρώ.
Ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχε πληρωθεί το τελευταίο (τριμηνιαίο) μέρισμα και όπως όλα δείχνουν η καταβολή του θα γίνει, χωρίς το Δώρο, μέσα στον Ιανουάριο, καθώς για την εκταμίευση του μερίσματος απαιτείται απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 29/12/2010