17 Δεκ 2010

Εξελίξεις κυοφορούνται στους κόλπους της ΓΣΕΕ μέσω περίεργων «προκηρύξεων»

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων

Μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που πρόσκεινται στον πανεπιστημιακό κ. Αλ. Μητρόπουλο, «βλέπουν» έμπειροι –στην αποκρυπτογράφηση ανακοινώσεων– συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ πίσω από τους συντάκτες προκήρυξης που εστάλη στις αρχές της εβδομάδας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των δημοσιογράφων με την προσωνυμία «ΠΑΣΚΕ-Ανανέωση».
Με την προκήρυξη αυτή επιχειρήθηκε να φανεί ότι αναδύεται ένας νέος ήλιος του ΠΑΣΟΚ, μια αποφασισμένη ομάδα συνδικαλιστών από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τον «σκληρό ιδιωτικό τομέα», διαρθρωμένη σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Αντίσταση»

Η ομάδα αυτή με την προκήρυξή της «καλεί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και εργαζόμενους σε αντίσταση». Προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί της εσωτερικής ανανέωσης, προτείνοντας πανελλαδικό συνέδριο της ΠΑΣΚΕ, ώστε να διαχωρίσει «μια και έξω» τη στάση προς το κυβερνών κόμμα.
Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η ομάδα αυτή είναι και δυναμική αφού σε αυτήν συμμετέχουν και εκλεγμένα μέλη της ΠΑΣΚΕ στα όργανα της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η προκήρυξη εστάλη την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με μια «μυστικότητα» που παραπέμπει σε συνθήκες παρανομίας. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση και η αλλαγή στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά βρήκε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις διαλυμένες.
Αυτό δεν αφορά τόσο ή μόνο τη ΓΣΕΕ, η οποία έχει μια υποτυπώδη έστω λειτουργία, όσο τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία που αδυνατούν να εκδώσουν ακόμη και μία ανακοίνωση. Ωστόσο, σε αυτές τις συνθήκες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, που κουβαλούν και τις αμαρτίες της σύμπλευσης με τις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος από το παρελθόν, αποτελούν τα ευκολότερα θύματα στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

Απαξίωση

Αλλά στην ίδια απαξιωτική κατάσταση είναι και μεγάλες ομοσπονδίες και σωματεία στον χώρο του φαρμάκου και των οικοδομών, που ελέγχονται από το ΚΚΕ. Όσο προφανές είναι ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων (στελέχη της ΔΑΚΕ ζήτησαν να επιστρέψει ο ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης) εξίσου βέβαιο είναι ότι πίσω από κινήσεις όπως αυτές με την ανώνυμη προκήρυξη δεν βρίσκεται κάποιο νέο συγκροτημένο ρεύμα αλλαγής στον συνδικαλιστικό πυλώνα του ΠΑΣΟΚ.
Ρήξεις υπάρχουν, αλλά παραμένουν επιμέρους. Αλλωστε, ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι το αίσθημα αυτοσυντήρησης δημιουργεί μάλλον ευρύτερη συσπείρωση γύρω από τα παλαιά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και απομακρύνει το ενδεχόμενο διάσπασης.
Πάντως, απάντηση από την επίσημη ΠΑΣΚΕ στην ανακοίνωση της ανώνυμης «ανανέωσης» διατυπώθηκε την ίδια ημέρα με ένα δελτίο Τύπου. Εχοντας ως τίτλο: «Προβοκάτορες εν δράσει», διέψευδε την όποια συμμετοχή συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ σε αυτήν την «κίνηση», καταλήγοντας με τις ονομαστικές υπογραφές και των 22 εκλεγμένων μελών στη διοίκηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης, που δήλωναν πίστη στα ιδανικά της παράταξης.
Μία ημέρα μετά, παραμονές της απεργιακής κινητοποίησης της 15ης Δεκεμβρίου, σε ιστολόγιο μεγάλης επισκεψιμότητας δημοσιεύτηκε ένα άρθρο, στο οποίο με μισές αλήθειες και μισά ψέματα, η ΓΣΕΕ παρομοιαζόταν με «εγκληματική» οργάνωση» και το Ινστιτούτο Εργασίας με συνώνυμο της οικονομικής διαφθοράς. Ενέπλεκε μάλιστα καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Των στοιχείων αυτών προηγήθηκε και τηλεοπτική εκπομπή με σαφείς αναφορές σε μισθολόγια στελεχών της ΓΣΕΕ.
Από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, που ηγείται των συνδικαλιστικών οργάνων πάνω από μία 20ετία, όλα αυτά αποδίδονται στις αντιθέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης με αφορμή κυρίως τη διατάραξη των ισχυρών δεσμών του κυβερνητικού κόμματος με τους συνδικαλιστές στις ΔΕΚΟ και δευτερευόντως με τις αλλαγές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα.
Η αλήθεια είναι ότι ο κλοιός γύρω από τη ΓΣΕΕ στενεύει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ ερευνά τα περιουσιακά στοιχεία στελεχών και για πολλούς σοβαρή κρίση στη ΓΣΕΕ θα διευκόλυνε πολύ στην εκδήλωση ενός σοκ, που θα έδιδε τη δυνατότητα και στην κυβέρνηση να κλείσει τους λογαριασμούς εξάρτησης από τους συνδικαλιστές της και να αλλάξει το μοντέλο του συνδικαλίζεσθαι στη χώρα.

Βολές

Μάλιστα, διατυπώνονται σκέψεις να αρθούν τα εμπόδια για τη δημιουργία αντιπροσωπευτικών οργανώσεων στις επιχειρήσεις, ώστε να αποδυναμωθεί πιο εύκολα η προστασία των μικρών από τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις βάλλονται πανταχόθεν και έχουν μόνο μία επιλογή: να συνδεθούν ξανά με την εργασία, για να αλλάξουν ριζικά ή να αυτοκαταργηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι καταγγελίες θα μοιάζουν με τσουνάμι, που κανένας κυματοθραύστης δεν θα μπορέσει να σταματήσει την καταστροφική του πορεία.

Ερωτήσεις για τις επιχειρησιακές

Πριν ακόμη ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που εμπεριέχει τις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) κατακλύστηκε από ερωτήματα εργαζομένων και σωματείων για τις προϋποθέσεις σύναψης των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Ηδη αρκετές επιχειρήσεις φαίνεται ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση των νέων δυνατοτήτων που τους δίδει ο νόμος. Το πλεονέκτημα –όπως φάνηκε και από τα πρώτα ερωτήματα– δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα μείωσης των μισθών σε ποσοστό έως και 20% με κατώφλι την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το βασικό ατού για τις επιχειρήσεις αφορά στη δυνατότητα συνδυασμού, μέσω των νέων επιχειρησιακών, και της μείωσης του μισθού, και της αύξησης του χρόνου διαθεσιμότητας του προσωπικού, και της επιμήκυνσης του διαστήματος εκ περιτροπής εργασίας. Ο συνδυασμός αυτός πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών, εάν υποτεθεί ότι επιλεγεί ως μέσο για να μην κλείσει μια επιχείρηση.
της Χριστίνας Κοψίνη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 17/12/2010