28 Δεκ 2010

Κύμα ενστάσεων για το τσουνάμι μετατάξεων

Μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώνεται η προεργασία από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών -με δυο ημερίδες, μια ενημερωτική συνάντηση και άλλη μια εγκύκλιο που θα εκδοθεί περί τις 20 Ιανουαρίου- για την υλοποίηση του επερχόμενου κύματος των μετατάξεων σε όλο το Δημόσιο που, ωστόσο, αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και σκεπτικισμό από το μεγάλο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων.
«Ετος μετατάξεων» χαρακτήρισε το 2011 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος με δηλώσεις του στην «Ε», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος με την καταγραφή των υπαλλήλων και ειδικοτήτων στις υπηρεσίες. «Απλώς έχουμε έναν σκεπτικισμό πώς θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των αλλαγών όλα αυτά στα στοιχεία, τονίζει, καθώς δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση -αν και τη ζητήσαμε από το υπουργείο- για τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί το περασμένο καλοκαίρι με την απογραφή. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο προσωπικό πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να έχουν δημοκρατική μορφή. Δεν θα δεχτούμε υποχρεωτικές μετατάξεις που θα γίνουν με λογιστικά κριτήρια, χωρίς κατά βάση να είμαστε αντίθετοι στην κινητικότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οι μετατάξεις όμως, καταλήγει ο κ. Παπασπύρου, πρέπει να γίνουν κάτω από τρεις προϋποθέσεις:

1 Να γίνουν νέοι οργανισμοί στις υπηρεσίες.
2 Να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο.
3 Να γίνουν περιγράμματα των θέσεων εργασίας σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, κανείς δεν είναι αντίθετος και μπορώ να προβλέψω ότι θα διευκολυνθεί η κινητικότητα και θα πραγματοποιηθούν μετατάξεις σε εθελοντική βάση, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν υποχρεωτικές.

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ορίζεται στη χθεσινή εγκύκλιο, τοποθετεί την καταγραφή προσωπικού, ειδικοτήτων και κλάδου από την 1η έως τη 10η Φεβρουαρίου ημέρα Πέμπτη που θα γίνει ηλεκτρονικά με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο. Θα προηγηθεί τελική δεύτερη ημερίδα συζήτησης και επίλυσης των προβλημάτων που τυχόν θα έχουν παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου με τους προϊσταμένους των διευθύνσεων των ΝΠΔΔ των υπουργείων, των Γραμματειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Ανεξάρτητων Αρχών. Δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 18 Ιανουαρίου, θα γίνει η πρώτη ενημερωτική ημερίδα στο Εθνικό κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, όπου θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία και τα εργαλεία για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και πληροφορίες για τη συμπλήρωση των ειδικών εντύπων. Μεταξύ των δυο ημερίδων, θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία. Ωστόσο, την επίσημη έναρξη του... κινήματος των μετατάξεων θα πραγματοποιήσει στις 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, υπό την προεδρία του οποίου, στο υπουργείο Εσωτερικών, θα συναντηθούν γενικοί και ειδικοί γραμματείς όλων των υπουργείων.

Εξαιρούνται

Από τις μετατάξεις εξαιρούνται σε αυτή τη φάση, λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας τους, οι εκπαιδευτικοί και οι νοσηλευτές, για τις μετατάξεις των οποίων θα εκδοθούν εγκύκλιοι από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο Κώστας Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου και της Ενωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τονίζει με δηλώσεις του στην «Ε» ότι σήμερα οι περισσότεροι φορείς (υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) δεν έχουν νέους και σύγχρονους οργανισμούς.
Για παράδειγμα, συνεχίζει ο κ. Παπαδημητρίου, το υπουργείο Εσωτερικών έχει οργανισμό του 1989, ενώ η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης έχει οργανισμό από το 1974. Αλλά και τα υπουργεία που συνέταξαν σχετικά πρόσφατα οργανισμούς (π.χ. υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών), ήδη κι αυτοί άλλαξαν με τα νεότερα δεδομένα (αρχικά συγχώνευση Εθνικής Οικονομίας στο Οικονομικών, μετά διάλυσή του κλπ.). Οπότε, όταν δεν υφίσταται ένας σύγχρονος πραγματικός οργανισμός, κανείς δεν μπορεί να πει εάν οι 300, οι 500 ή 1.000 υπάλληλοι είναι ή δεν είναι αρκετοί, εάν 30 υπάλληλοι της Πληροφορικής φτάνουν ή χρειάζονται και άλλοι...
Επίσης, με τη σημερινή νομοθεσία του προσοντολογίου - κλαδολογίου, για να ενταχθείς σε ένα κλάδο απαιτείται η κατοχή κάποιου τυπικού προσόντος -πτυχίου συνήθως- και δεν αρκούν σε καμία περίπτωση ταχύρυθμα σεμινάρια. Εδώ τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης -με 18 μήνες εκπαίδευση- και δεν τους εντάσσουν στους ειδικούς κλάδους αν δεν έχουν και το απαιτούμενο τυπικό προσόν, θα εντάξουν άλλους με ένα σεμινάριο; Τέλος, εδώ και έξι χρόνια ισχύει ο νόμος 3230/2004 περί στοχοθεσίας και μέτρησης της αποδοτικότητας και ακόμα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει πετύχει την πλήρη εφαρμογή του, θα το πετύχει τώρα εντός δύο μηνών;
της Ελένης Δελβινιώτη, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 28/12/2010