29 Δεκ 2010

Υπόμνημα προς το ΣΤΕ για την κεραία κινητής τηλεφωνίας της οδού Σαρανταπόρου στο κάτω Χαλάνδρι

Νέο υπόμνημα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο δικηγόρος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων σχετικά με την λειτουργία της "νόμιμης" κεραίας της εταιρείας wind που βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας του κάτω Χαλανδρίου (Κύμης και Σαρανταπόρου).


Συμβούλιο της Επικρατείας
΄Ε Τμήμα
Αριθ. Καταθ. 972/2009
Εισηγητής: Πάρεδρος κ. Χρήστος Παπανικολάου
Διάδικοι: Παναγιώτης Μπουμής κλπ # ΕΕΤΤ κλπ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Επί της από 17-6-2009 και με αριθ. καταθ. 972/2009 αίτησης αναστολής εκτέλεσης των προσβαλλόμενων πράξεων, θέτουμε υπ’ όψη Σας το από 23-7-2009 και με αρ. πρωτ. 36011/Φ.386, στο οποίο αναφέρεται ότι:

«….Κατόπιν λήψεως του υπ’ αριθ. πρ. Μ.ι./411/2394/2-6-2009 εγγράφου της ΕΕΑΕ, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία WIND έπρεπε να υποβάλει νέα μελέτη ραδιοεκπομπών στην ΕΕΑΕ για τη συγκεκριμένη θέση, η ΕΕΤΤ με την υπ’ αρ. πρ. 30818/24-6-2009 επιστολή της προς τη WIND ζήτησε από την εταιρία την άμεση διακοπή λειτουργίας του εν λόγω σταθμού και τη μη επαναλειτουργία αυτού μέχρι την έκδοση νέας γνωμάτευσης από την ΕΕΑΕ.

Τεχνικό κλιμάκιο του Τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος διενήργησε αυτοψία στην ως άνω θέση στις 13-7-2009. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αυτοψίας στην ταράτσα του κτιρίου βρέθηκαν εγκατεστημένες δύο ορθογώνιες και μία κυλινδρική κατασκευή. Την ημέρα και ώρα της αυτοψίας μετρήθηκαν εκπομπές σε συχνότητες του φάσματος:
GSM της εταιρείας VODAFONE, χωρίς την εκ του Νόμου απαιτούμενη άδεια
GSM και UMTS της εταιρίας WIND, κατά παράβαση τόσο της προαναφερθείσας άδειας, η οποία καλύπτει την εκπομπή μόνο στο φάσμα GSM όσο και της προαναφερθείσας επιστολής διακοπής λειτουργίας της ΕΕΤΤ.

Βάσει των ανωτέρω, η ΕΕΤΤ θα προβεί στις προβλεπόμενες από τα οριζόμενα στο Άρθρο 63 του Ν. 3431/2006 ενέργειες, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν. 3534/2007 κατά της εταιρίας VODAFONE για παράνομη κατασκευή κεραίας και κατά της εταιρίας WIND για παράνομη κατασκευή κεραίας και παράνομη λειτουργία….».
Οι ίδιες διαπιστώσεις περιέχονται και στο μεταγενέστερο από 30-12-2009 και με αρ. Πρωτ. 58175/ Φ. 506 έγγραφο της αρμόδιας αδειοδοτούσας Αρχής, στο οποίο η ΕΕΤΤ συμπληρώνει:

«....Βάσει των ανωτέρω η ΕΕΤΤ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 63 του Ν. 3431/2006 ενέργειες, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν. 3534/2007, αποφάσισε τις κλήσεις σε ακρόαση της εταιρίας WIND ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 532/149/16-09-2009 ΚΑΙ 540/045/12-11-2009 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ....».

Επομένως οι επίδικες κεραιοκατασκευές λειτουργούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ, καθ’ όσον παραβιάζουν απροκάλυπτα το νομικό καθεστώς που επιβάλλει ο Ν. 3431/2006 για την εγκατάσταση των σταθμών βάσεως κεραιών στην ξηρά(ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΕΡΑΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ UMTS ΈΓΙΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν.3431/2006 και της 03/02/2006, ημερομηνίας έναρξης ισχύος του), αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, αφού η λειτουργία τους δεν έχει λάβει ως αναγκαίο προαπαιτούμενο την προστασία της υγείας των κατοίκων –περιοίκων στα επίδικα κεραιοσυστήματα. Το αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει, ως όφειλαν εκ του Νόμου πριν την εγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων τους έγκριση σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 31 παρ. 17 του Ν. 3431/2006, ως προληπτικό μέτρο, εξασφαλιστικό στη λειτουργία των κεραιών τους.
Επειδή εξ’ όλων των ανωτέρω δεν υφίσταται τροποποίηση της προσβαλλόμενης αρχικής άδειας της ΕΕΤΤ για τις προσθήκες κεραιοσυστημάτων στο φάσμα συχνοτήτων UMTS, πολλώ δε μάλλον ελλείπουν ακόμη και οι ελάχιστες προαπαιτούμενες εκ του Νόμου προϋποθέσεις ασφαλούς για το κοινό εκπομπής των επίμαχων κεραιών(έλλειψη σύγχρονης γνωμάτευσης της ΕΕΑΕ, αλλά κυρίως νεότερη Εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων, που να λαμβάνει υπ’ όψη τόσο τις προσθήκες στο φάσμα UMTS όσο και τα κεραιοσυστήματα της VODAFONE).

Επειδή η έκδοση έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων μετά την εγκατάσταση και λειτουργία της επίμαχης κεραίας θα είναι μη νόμιμη((ΣτΕ Έ Τμήμα 3375/2000).

Επειδή, εξ’ όλων των ανωτέρω, δεδομένης της μεγάλης Η/Μ επιβάρυνσης, συνεπεία των λειτουργούντων επίμαχων κεραιών, δίχως προηγούμενο έλεγχο των αρμόδιων διοικητικών αρχών, είναι βεβαία (σε κάθε περίπτωση κατά τεκμήριο) η πρόκληση μη αναστρεψίμων αποτελεσμάτων στην υγεία των κατοίκων (και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων- π.χ. παιδιά, έγκυοι, ηλικιωμένοι κλπ., που δραστηριοποιούνται σε χώρους, όπως εν προκειμένω το σχολείο, του οποίου των μαθητών είμαστε γονείς και κηδεμόνες και γι’ αυτό απαιτείται η διακοπή λειτουργίας της εν λόγω εγκατάστασης βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, συνοδευόμενη με την απομάκρυνση αυτής από το χώρο εγκατάστασης της, καθ’ όσον δια μεθόδων(όπως π.χ. ο τηλεχειρισμός και η απόκρυψη του μετρητού παροχής ρεύματος για τη λειτουργία της), μη δυναμένων να ελεγχθούν από τους πολίτες μεταξύ των οποίων και οι αιτούντες, αλλά και την Πολιτεία λόγω ελλιπούς πληροφόρησης της περί τούτου.

Επειδή με το παρόν δικόγραφο αιτούμαστε την αναστολή εφαρμογής της προσβαλλόμενης Διοικητικής Πράξης και μέχρι την εκδίκαση της αιτήσεως αναστολής την έκδοση προσωρινής διάταξης περί της αναστολής αυτής.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Για τους λόγους αυτούς και όσα θα προσθέσουμε, νόμιμα, όταν και αν αυτό είναι αναγκαίο.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μας

Ζητάμε

Α. Την αναστολή εκτελέσεως:

1.Tης 286/29/12.6.2003 απόφασης του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με την οποία χορηγήθηκε άδεια κατασκευής κεραίας σταθμού ξηράς στην εταιρεία «ΣΤΕΤ ΕΛΛΑΣ - Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ στη θέση «ΧΑΛΑΝΔΡΙ 1» (αρ. εγγρ. Κεραίας 4973).
2.Της με αριθ. πρωτ. 7547/20.2.2004 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Νομάρχη Αθηνών.
3.Κάθε άλλης διοικητικής πράξης ή παράλειψης που εκδόθηκε συναφώς ή στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας

Β. Την έκδοση Προσωρινής Διάταξης για την αναστολή εκτέλεσης των παραπάνω διοικητικών πράξεων μέχρι την εκδίκαση του παρόντος δικογράφου.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010
πηγή : "ΣΤάΣΗ στο Χαλάνδρι", http://www.stasi.gr/, 29/12/2010