29 Δεκ 2010

Την πλήρη παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς ετοιμάζει η κυβέρνηση

Άμεση και δυναμική ήταν η απάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις δηλώσεις του μέλους της διοίκησης της Deutsche Telekom και υπεύθυνου για την Ευρώπη, Γκ. Κέρκχοφ, περί ανάγκης μείωσης των μισθών στον ΟΤΕ και αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς. Την ίδια πάντως στιγμή, φαίνεται πως οι δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους της DT ήταν απλώς το κουδουνάκι στις εξελίξεις που αναμένονται στον Οργανισμό, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να παραδώσει τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ στους Γερμανούς, υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών που κληροδότησε στον ΟΤΕ η αλόγιστη διαχείριση της περιόδου Βουρλούμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ΟΤΕ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση με χρεωλύσια ύψους 1,5 δισ. ευρώ (δημιουργήθηκαν επί περιόδου που οι Γερμανοί πήραν τα ηνία του Οργανισμού και με τον Π. Βουρλούμη στο τιμόνι του) που είναι έτοιμα να "σκάσουν" ως βόμβα. Η DT σε συνεννόηση με την κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αναλάβει το βάρος των χρεών με τη μορφή δανείου, κερδίζοντας παράλληλα ιδαίτερα ευνοϊκούς όρους και τον πλήρη έλεγχο του Οργανισμού (αυτή τη στιγμή διαθέτει το 20% των μετοχών). Οι Γερμανοί μάλιστα σκοπεύουν να επιβάλουν δραστικές περικοπές στο κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ, που η DT προσπαθούσε από μήνες να «εκμαιεύσει» από την ελληνική κυβέρνηση.

Deutche Telekom, η υπεύθυνη

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η υποχώρηση των κερδών του ΟΤΕ ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης η Deutsche Telekom, η οποία χρέωσε τον άλλοτε κραταιό και εξαιρετικά κερδοφόρο οργανισμό. Χαρακτηριστικό είναι πως τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το εννεάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στα 131,3 εκ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 70,2%, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,5%, στα 4,152 δισ. ευρώ.
Επίσης, συνολικά για τη χρήση 2009, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ήταν 404 εκατ. ευρώ και τη χρήση 2008 601,8 εκατ. ευρώ.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: "Αν ήθελαν κάτι άλλο, ας επένδυαν αλλού..."

Την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών του ΟΤΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους της DT που αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς των Γερμανών και της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον Οργανισμό. Στην ανακοίνωσή της η ΟΜΕ- ΟΤΕ διεμήνυσε πως "αυτόν τον ΟΤΕ αγόρασαν, με αυτές τις εργασιακές σχέσεις, με αυτά τα μισθολογικά κόστη και σε αυτή την αγορά. Αν ήθελαν κάτι άλλο, ας επένδυαν αλλού", ενώ υπογράμμισε πως "δεν θα γίνουμε Κινέζοι εργαζόμενοι των επενδύσεών τους ούτε θύματα στην προκρούστεια κλίνη των κερδών τους".
Στην ίδια επίσης ανακοίνωση τόνισε ότι "η επιβολή σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο του Μνημονίου έχουν επίκληση το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και όχι το γερμανικό και σίγουρα όχι της Deutsche Telekom". Παράλληλα ανέφερε πως "το πρόβλημα στον ΟΤΕ δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά τα έσοδα που χάνει από την πολιτική που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εις βάρος του ΟΤΕ".
του Κ. Ζαγάρα, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 29/12/2010