28 Δεκ 2010

Καταγραφή μέχρι 10 Φεβρουαρίου

Οι δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να καταγράψουν αναλυτικά τους υπαλλήλους που διαθέτουν και τις ελλείψεις τους. Σκοπός «η βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων»



«Καλλικράτη» στη Δημόσια Διοίκηση ξεκινάει το υπουργείο Εσωτερικών με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία όλοι οι φορείς του Δημοσίου καλούνται μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να προχωρήσουν σε πλήρη καταγραφή προσωπικού και αναγκών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία απεστάλη χθες, όλα τα υπουργεία, οι οργανισμοί, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και οι ανεξάρτητες αρχές οφείλουν να προχωρήσουν στην «αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, δηλαδή σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς».
Στόχος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, είναι «η βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα».
Ειδικότερα, όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς θα πρέπει να καταγράψουν τις ελλείψεις σε προσωπικό, όπως επίσης τους κλάδους και τις ειδικότητες που απασχολούν υπαλλήλους που, ωστόσο, δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Ακολούθως, με ευθύνη των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων, οι εν λόγω φορείς θα ενημερώσουν ηλεκτρονικά το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση όλων των υπηρεσιών.
Από τη σχετική διαδικασία εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί και το νοσηλευτικό προσωπικό, για τους οποίους θα εκδοθούν ξεχωριστές εγκύκλιοι από τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με βάση τα προσόντα του, η άρτια στελέχωση και η αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο δεν γίνονται προσλήψεις εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνει η χώρα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
Ανοίγει ο δρόμος για μαζική ανακατανομή των υπαλλήλων

Με την ολοκλήρωση της καταγραφής του προσωπικού θα προχωρήσει η αναδιοργάνωση του κράτους και θα ανοίξει ο δρόμος για τις σαρωτικές μετατάξεις στον δημόσιο τομέα.
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, «στις δημόσιες υπηρεσίες παρατηρείται, σε ευρεία έκταση, το φαινόμενο της μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού.
Σε ορισμένες επιτελικές υπηρεσίες απασχολείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων χωρίς αυξημένα τυπικά προσόντα που είναι, όμως, απαραίτητα αφού οι αρμοδιότητες των επιτελικών υπηρεσιών απαιτούν για την άσκησή τους εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου σε μη επιτελικές υπηρεσίες παρατηρείται έλλειψη του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την καθημερινή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών».
Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή του προσωπικού, η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για το ποια τμήματα και υπηρεσίες πρέπει να διατηρηθούν καθώς υπάρχουν υπηρεσίες που δεν διαθέτουν αντικείμενο, ή δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους, παρά μόνο προϊσταμένους.

Το μισθολόγιο
Θα ακολουθήσει ανακατανομή των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα κληθούν τους επόμενους μήνες να υποβάλουν αιτήσεις προς μετάταξη όπου υπάρχουν ανάγκες.
Σχετικά με τις αμοιβές των μετατασσόμενων, στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι στις αρχές του νέου έτους να υπάρξει το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο θα ρυθμίζει τα θέματα αυτά με έναν οριζόντιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν μισθολογικές διαφορές μεταξύ της παλαιάς και της νέας θέσης του υπαλλήλου που μετατάσσεται.

ΟΣΕ
Κατατέθηκαν 1.100 αιτήσεις μετάταξης

Σε περίπου 1.100 υπολογίζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών τις αιτήσεις μετάταξης εργαζομένων του ΟΣΕ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περίπου 600 υπάλληλοι του ΟΣΕ και άλλοι 500 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις. Ο ρυθμός αυτός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου προβλέπεται η μετάταξη 2.351 σιδηροδρομικών, αριθμός ο οποίος μπορεί να μειωθεί και σε κάτω από 2.000 κυρίως εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων.
Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία θα καλεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ξανά στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να συζητηθεί η νέα Συλλογική Σύμβαση πρόκειται να αποστείλουν ίσως και σήμερα οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε απάντηση του εξωδίκου που έστειλε πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία.
της Αφροδίτης Καρίμαλη, από την εφημερίδα "Έθνος", 28/12/2010