15 Νοε 2010

Πρώτο μέτρο η διάλυση των Συμβάσεων

Η ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις και η πρόβλεψη για αμοιβές κάτω από τους κλαδικούς μισθούς είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα, πριν ακόμη και από τον προϋπολογισμό.
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα των επιτηρητών, θα δώσει στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο νόμου με το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιβάλλουν, σε τοπικό-εταιρικό επίπεδο, αμοιβές κάτω των συνήθων-κλαδικών αμοιβών.
Σε αυτό, έπειτα από εμμονή των τραπεζιτών και του ΣΕΒ -οι οποίοι ασκούν συντονισμένες πιέσεις μέσω της τρόικας- θα προβλέπεται η μη ισχύς των ευνοϊκότερων συμβάσεων αλλά θα κατισχύει η επιχειρησιακή, που υπογράφει με τον εργοδότη το οικείο σωματείο, έναντι της κλαδικής (που συνάπτει η ομοσπονδία με την ένωση εργοδοτών).

Εύκολη η φαλκίδευση

Αυτή η πρόβλεψη θα είναι καθολικής ισχύος και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις θα αποτρέπεται η υποχώρηση των μισθών κάτω των κλαδικών: Επειτα από σχετική αρνητική γνωμοδότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέσα από μια χρονοβόρα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας διαδικασία.
Η εν λόγω ρύθμιση, που καταργεί την ιεράρχηση των συμβάσεων και την ευχέρεια του μισθωτού να επιλέγει την καλύτερη διάταξη, προβλέπεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Και αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ήδη η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε φαλκίδευση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δεν θα δεχτούν οι συμβάσεις να ισχύουν αλά καρτ.
Μάλιστα η Εργατική Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει γενική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου, την οποία δεν αποκλείεται να επισπεύσει αναλόγως της ημερομηνίας συζήτησης στη Βουλή της επίμαχης ρύθμισης. Μεταφέροντας έτσι την ευθύνη επικύρωσης της ρύθμισης για τις συλλογικές συμβάσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, παραπέμποντας ουσιαστικά το όλο ζήτημα στη στάση των 158 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 15/11/2010