13 Νοε 2010

Το μήνυμα του Παπαδήμου για λιγότερο κράτος

Όταν ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος μιλούσε προχθές στο Μέγαρο Μουσικής για τις «δύσκολες αποφάσεις» οικονομικής πολιτικής που πρέπει να ληφθούν τώρα, το ακροατήριό του έδινε ιδιαίτερη προσοχή. Οχι μόνο λόγω της αυτονόητης βαρύτητας που έχουν, ούτως ή άλλως, οι απόψεις του συγκεκριμένου ομιλητή, αλλά και γιατί είναι γνωστό ότι οι απόψεις αυτές μεταφέρονται πλέον κατευθείαν στον Πρωθυπουργό, και ίσως μάλιστα να ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή να αντανακλούν εν μέρει τις πρωθυπουργικές σκέψεις.
Έτσι, αποκτούν ιδιαίτερη αξία τα τέσσερα σημεία στα οποία ο κ. Παπαδήμος είπε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες: αναδιάρθρωση αγορών, που σημαίνει άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και περιορισμός δραστηριοτήτων του κράτους. Προφανώς, εκεί θα υπάρξουν εξελίξεις προσεχώς.

Περιορισμός του κράτους
Ο περιορισμός του κράτους είναι καυτό ζήτημα, καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει μαχαίρι, ιδίως στις ΔΕΚΟ, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για ενδεχόμενες απολύσεις. Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θέσεις του, δεν εννοούσε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Εννοούσε, όμως, ότι πρέπει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας, να διακοπούν δραστηριότητες και να κλείσουν φορείς, το προϊόν ή οι υπηρεσίες των οποίων δεν αποδίδουν κανένα όφελος. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι φορείς, φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Παπαδήμος. Αυτοί πρέπει να διερευνηθούν προσεκτικά και για όσους δεν προσφέρουν τίποτα, να δρομολογηθούν διαδικασίες, ώστε να μη διατηρηθούν επ΄ άπειρον.
Αυτό βεβαίως έχει κόστος, γιατί αφορά ανθρώπους, εργαζόμενους που θα αλλάξουν εργασιακές συνθήκες, θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Γι΄ αυτό, άλλωστε, σημείωσε ο ίδιος στην ομιλία του ότι «δεν είναι εφικτή μια ανώδυνη αντιμετώπιση του προβλήματος».
Όμως, σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Παπαδήμος, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον περιορισμό του κράτους, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα μεσομακροπρόθεσμα. Κι αυτό όχι μόνο για λόγους λειτουργικού κόστους, αλλά και γιατί ο περιορισμός του κράτους σημαίνει μείωση των εργαζομένων σε αυτό και, άρα, του κονδυλίου της μισθοδοσίας που αποτελεί, ως γνωστόν, το 50% των δημόσιων δαπανών.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι θα επιβραδυνθούν δραστικά οι νέες προσλήψεις. Ισως ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις να χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο αυστηρός, φέρεται να υποστηρίζει ο ίδιος.
Πάντως, στην ομιλία του έκανε σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, αποφάσεις τις οποίες χαρακτήρισε «γενναίες» αλλά «τεχνικά εύκολες» σε σύγκριση με τα δύσκολα που πρέπει να γίνουν τώρα και αφορούν τον σκληρό πυρήνα του δημοσιονομικού προβλήματος, όπως τον χαρακτήρισε.

Για την αναδιάρθρωση του χρέους
Ο κ. Παπαδήμος είπε και άλλα που τράβηξαν την προσοχή στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής. Όπως ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε αναγκαία, ούτε αναπόφευκτη. Θέλησε έτσι, προφανώς, να βάλει τέλος σε μια φιλολογία που αναπτύχθηκε έντονα το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ζημιά στη χώρα, καθώς οι αγορές θεώρησαν ότι για να συζητείται κάτι τέτοιο, και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, «υπάρχει φωτιά»: δηλαδή η κυβέρνηση το επιδιώκει ή το θεωρεί αναπόφευκτο.
Η αναφορά του, εξάλλου, στην ανάγκη να υπάρξει «δέσμευση όλων να πράξουν το καθήκον τους» ήταν μια ευθεία βολή προς τα κόμματα και τους φορείς που τάσσονται κατά του Μνημονίου. Ο ίδιος φέρεται να διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι δεν θα βοηθήσει καθόλου η εντύπωση που θα δημιουργήσει το γεγονός ότι το 50-60% των ψηφοφόρων στις εκλογές της περασμένης και της αυριανής Κυριακής υποστηρίζει κόμματα με αντιμνημονιακή προσέγγιση. Απαιτείται καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, φέρεται να υποστηρίζει. Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται.
της Ειρήνης Χρυσολωρά, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 13/11/2010