18 Αυγ 2010

«Καλλικράτη» και Μνημόνιο εξετάζει το ΣτΕ

Δύο κομβικές ενέργειες της κυβέρνησης, ο «Καλλικράτης» και η υπογραφή του Μνημονίου, αναμένεται να απασχολήσουν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις αρχές φθινοπώρου. Τόσο ο «Καλλικράτης» όσο και η υπογραφή του Μνημονίου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί και οι πρώτες προσφυγές που επικαλούνται αντισυνταγματικότητά τους και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Επί τάπητος θα τεθεί πρώτα το θέμα του «Καλλικράτη», που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Η προσφυγή κατατέθηκε αρχές Αυγούστου από τον Δήμο Σοχού Θεσσαλονίκης και 18 κατοίκους του δήμου.
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και ζητούν να ακυρωθεί ο ν. 3852/2010 με τον οποίο ο Δήμος Σοχού καταργείται και ενσωματώνεται στον Δήμο Λαγκαδά μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στη Συνθήκη της Ε.Ε. και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κύριο επιχείρημα περί της αντισυνταγματικότητας είναι ότι οι ενσωματώσεις και οι καταργήσεις των δήμων έγιναν με τον ίδιο νόμο χωρίς να προβλέπεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων κ.λπ., παρά το γεγονός ότι αρμόδιοι για τέτοιου είδους ενέργειες (π.χ. συγχωνεύσεις δήμων) είναι υπουργοί και νομάρχες και όχι ο νομοθέτης. Η συνταγματικότητα ή μη των μέτρων που ελήφθησαν με την υπογραφή του Μνημονίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Καλαμάτας και Βόλου καθώς επίσης η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας, δέκα ακόμη φορείς καθώς και ιδιώτες.

Στις δύο συνολικά προσφυγές που έχουν κατατεθεί υποστηρίζεται ότι τα οικονομικά μέτρα που προβλέπονται από την υπογραφή του Μνημονίου είναι αντισυνταγματικά και αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε διεθνείς συμβάσεις. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στις προσφυγές ότι ο επίμαχος νόμος 3845/2010 δεν ψηφίστηκε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δεδομένου ότι αποτελεί διεθνή συνθήκη. Περαιτέρω, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι αντισυνταγματική και παράνομη είναι και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον υπουργό Οικονομίας προκειμένου να υπογράφει κάθε μνημόνιο δανειακής σύμβασης για την εκτέλεση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.
της Εύας Καραμανώλη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 18/8/2010