13 Ιουλ 2010

Οι Δήμοι ζητούν δάνεια για να πληρώσουν μισθούς

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί στους δήμους, καθώς οι δήμαρχοι δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν μισθούς και καταφεύγουν σε δανεισμό διογκώνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ΟΤΑ, η οποία υπερβαίνει τα 1,7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από την τρόικα να διαχειριστεί άμεσα το έλλειμμα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμαρχοι επιδιώκουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από τον οποίο ζητούν να τους αποδοθούν οι παρακρατηθέντες φόροι, που ανέρχονται σε 1,084 δισ. ευρώ. Ηδη πολλοί έχουν καταστήσει σαφές ότι προσφεύγουν στις τράπεζες για δανεισμό, γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια να διευρυνθεί η «μαύρη τρύπα» τους.
Η τακτική αυτή δεν είναι άσχετη ούτε με το γεγονός ότι οι δήμαρχοι έχουν εισέλθει πλέον σε προεκλογική περίοδο και, ως εκ τούτου, δεν διστάζουν να δεσμεύσουν με νέα δάνεια τις δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Προκειμένου η κυβέρνηση να ανακόψει τη σύναψη νέων δανείων απαγόρευσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δανείζει τους δήμους και θέσπισε αυστηρούς όρους. Ετσι υπουργική απόφαση θα απαγορεύει ο δανεισμός να υπερβαίνει το 50% των ετήσιων τακτικών εσόδων τους.
Παρά ταύτα δήμαρχοι στρέφονται σε ιδιωτικές τράπεζες από τις οποίες δανείζονται χωρίς να χρειάζεται ούτε καν η εγγύηση του Δημοσίου, υποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία των δήμων.
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος ενημέρωσε χθες την ΚΕΔΚΕ, σημείωσε για την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Οπως πήγαμεφύγαμε και μάλιστα, θα έλεγα, πιο ανήσυχοι από πριν. Τα νούμερα για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων είναι εξαιρετικά ασφυκτικά» . Ακόμη έκανε γνωστό ότι «είναι πολλοί οι δήμαρχοι που αναζητούν λύση στον δανεισμό».
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 13/7/2010