13 Ιουλ 2010

Μέσα στην εβδομάδα η συνάντηση ΓΣΕΕ- εργοδοτών για τη Συλλογική Σύμβαση

ΕΝΤΟΣ της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η σύναψη της σύμβασης εξαρτάται πλέον από τη στάση που θα κρατήσει στις συζητήσεις ο ΣΕΒ (βιομήχανοι).
Η ΓΣΕΕ ζητεί να ενσωματωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στους υπόλοιπους δώδεκα- με αναλογική προσαύξηση των μηνιαίων απολαβών- ώστε να μην μπορούν να καταργηθούν μελλοντικά με νόμο. Επίσης, η ΓΣΕΕ φέρεται έτοιμη να συμφωνήσει σε αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (1,5% περίπου) για τα επόμενα τρία χρόνια. Επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δείχνουν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε αυξήσεις 1,5% καθώς και στην ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων στον μισθό, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ ο οποίος επικαλείται το μνημόνιο, το οποίο προβλέπει τριετές πάγωμα των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Σημειώνεται ότι το θέμα της διαιτησίας έχει λάβει παράταση τριών μηνών. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο θα περιγράφει τον μελλοντικό ρόλο της διαιτησίας.
πηγή : Εφημερίδα "Τα Νέα", 13/7/2010