13 Ιουλ 2010

«ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

Η καθυστέρηση της ομιλίας του πρωθυπουργού, η θέση του Απ. Κακλαμάνη ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο για τη διαιτησία και η μεταστροφή του ΚΚΕ, που είχε δηλώσει ότι θα απόσχει αλλά τελικά εμφανίστηκε, προκάλεσαν... εμφράγματα


Απ' όλα είχε η συζήτηση του Ασφαλιστικού στη Βουλή εκτός από σασπένς, μέχρι που ο Απόστολος Κακλαμάνης έριξε τη βόμβα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το άρθρο για τη διαιτησία εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, όπως και να καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο πρωθυπουργός καθυστερούσε δραματικά την ομιλία του, που αναμενόταν από το μεσημέρι και έπαιρνε διαρκώς αναβολή καθυστερώντας και τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, που είχε προγραμματιστεί να γίνει αμέσως μετά. Στο διάστημα αυτό φούντωσαν οι φήμες, διακινήθηκαν σενάρια περί γενικευμένης ανταρσίας καθώς αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Π. Κουρουμπλής, ο Δ. Κουσελάς, ο Ε. Νασιώκας, ο Θ. Παπαγεωργίου, η Μ. Μίχου, είχαν ήδη εκφράσει δημόσια διαφωνία για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Το κλίμα πυροδότησε η μεταστροφή του ΚΚΕ για τη στάση που θα κρατούσε στη συζήτηση επί των άρθρων. Ενώ είχε γίνει γνωστό ότι το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των άρθρων, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά δεδομένου ότι διαθέτει την αριθμητική δύναμη που απαιτείται για την πρόκληση ονομαστικών ψηφοφοριών, ο Θανάσης Παφίλης επέστρεψε λίγο αργότερα στην αίθουσα της ολομέλειας ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα παραμείνει, με προφανή σκοπό να υποβάλει την κυβέρνηση σε επαναστατική γυμναστική την επομένη στη συζήτηση των άρθρων, ημέρα γενικής απεργίας όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά και υπάλληλοι της Βουλής που είδαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα να θίγονται.
Ο υπουργός Εργασίας πέρασε τις συμπληγάδες του άρθρου για τη διαιτησία, δηλώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία των συνδικάτων με τους εργοδοτικούς φορείς για τον θεσμό, κάτι που διέψευσε την επομένη η ΓΣΕΕ, κατόπιν εορτής και αφού ο υπουργός κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και στα άρθρα χωρίς διαρροές.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και με παρόντες 298 βουλευτές, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 159 βουλευτές, οι 157 δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 137 βουλευτές, δηλαδή η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Σοφία Σακοράφα, ενώ παρόντες δήλωσαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς.
Χωρίς διαφοροποιήσεις από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό και στα άρθρα. Μετά και την απόσυρση των άρθρων 73 και 74 για τον θεσμό της διαιτησίας προκειμένου να τροποποιηθούν, στις ονομαστικές ψηφοφορίες που προκάλεσαν ΝΔ και ΚΚΕ οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν μόνο τα άρθρα 17 και 43, το ΛΑΟΣ τα 17 και 73 η Ντόρα Μπακογιάννη τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, παρόντες δήλωσαν ο ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου Γ. Δημαράς, Κ. Κιλτίδης, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος που βρίσκονταν σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό και έστειλε επιστολική ψήφο, διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής ότι η υπογραφή του πλαστογραφήθηκε και μπήκε κάτω από άγνωστη επιστολή, καθώς όπως ανέφερε δεν υπερψήφισε κανένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου επειδή θεωρεί ότι το ίδιο το μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό, από τη στιγμή που δεν ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για διεθνείς συμφωνίες που παραχωρούν εθνική κυριαρχία.
Από τη ΝΔ πάντως ερμήνευαν το θέμα ως παρεξήγηση και επεσήμαιναν ότι η ΝΔ ψήφισε 26 από τα 75 συνολικά άρθρα για δύο εκ των οποίων το 17 και 43 έγινε ονομαστική ψηφοφορία.
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 11/7/2010