14 Ιουλ 2010

Οι μεγάλοι χαμένοι από το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Τέσσερα «μαχαίρια» στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή

Με 4 σημαντικές διατάξεις- εκτός από την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων μαζί με την ένταξη των νεοπροσλαμβανομένων από το 2011 στο ΙΚΑ- αρχίζει σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Με το νομοσχέδιο- το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο και αφού γίνουν διάφορες προσθήκες- προβλέπεται ότι από το 2015 και μετά θα εφαρμόζεται και στο Δημόσιο ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης:

1 Προκειμένου να δικαιούται σύνταξη ο επιζών σύζυγος, θα πρέπει να έχουν παρέλθει από την τέλεση του γάμου τρία έτη για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, και πέντε έτη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

2 Επεκτείνονται και στο Δημόσιο οι περιορισμοί στο ποσό της σύνταξης των επιζώντων συζύγων, εκτός των αναπήρων, που λαμβάνουν και σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται. Στις περιπτώσεις που στη σύνταξη συμμετέχουν ανάπηρα ή ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, το ποσό που περικόπτεται από τη σύνταξη του επιζώντος συζύγου επιμερίζεται στα παιδιά σε ίσα μέρη. Από τους κατά τα ανωτέρω περιορισμούς εξαιρούνται όσοι εκ των επιζώντων συζύγων λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη από το Δημόσιο ή σύνταξη λόγω τρομοκρατικής ενέργειας ή βίαιου συμβάντος ή πολεμική σύνταξη καθώς και όσοι η σύνταξή τους καταβάλλεται ήδη μειωμένη κατά 70%, ή αναστέλλεται η καταβολή της, επειδή κατέχουν θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ορίζεται ότι οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους επιζώντες συζύγους που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Προσωπικού Σιδηροδρόμων. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής δύο συντάξεων από το Δημόσιο, στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τις διατάξεις του προαναφερόμενου Κώδικα και δικαιούνται και εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη από το Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, η μία εκ των δύο συντάξεων, κατόπιν επιλογής τους, καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, όπως ισχύει και για τους λοιπούς συνταξιούχους του Δημοσίου που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

3 Καταργείται εφεξής το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων συνταξιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, περικόπτεται περαιτέρω η σύνταξη όσων άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων έχουν εισοδήματα και εισάγεται εισοδηματικό όριο, πέραν του οποίου η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται.

4 Επεκτείνεται και στο Δημόσιο η ρύθμιση για τους φραγμούς στην απασχόληση συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που εργάζονται υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την καταβολή της σύνταξής τους (αναστολή της σύνταξής τους εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, μείωση κατά 70% του ποσού αυτής εφόσον έχουν υπερβεί 55ο έτος της ηλικίας, με βάση εισοδηματικά κριτήρια).

Χάσμα γενεών στα σχολεία βλέπει η ΟΛΜΕ

ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ στα σχολεία θα φέρει το νέο Ασφαλιστικό, υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί. Δεν μπορούν να διδάξουν σωστά τους μαθητές 70άρηδες καθηγητές, τονίζει η ΟΛΜΕ σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία ζητά την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από τις διατάξεις του Ασφαλιστικού.
Αναφερόμενη στην κατάργηση της διάταξης που έδινε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συνταξιοδοτούνται στα 30 χρόνια εργασίας και στην ηλικία των 60 ετών, η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω κινητοποιήσεων

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και διάβημα διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, οργανώνει αύριο η ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου με τις ανατροπές στο Δημόσιο.
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο στα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών, καθώς δεν θα εκτελεστεί καμία πτήση από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι, διάστημα κατά το οποίο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα κάνουν στάση εργασίας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό. Οι ελεγκτές, εκτός από την τετράωρη στάση εργασίας, έχουν ήδη αρχίσει από προχθές να τηρούν πιστά τους διεθνείς κανονισμούς αεροπλοΐας, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα καθυστερήσεων τις επόμενες ημέρες. Λόγω της αυριανής στάσης εργασίας των ελεγκτών, η Οlympic Αir (τηλέφωνα 801 801 0101 από σταθερό και 210-3550.500 από κινητό) προχωρεί στη ματαίωση συνολικά 14 δρομολογίων, ενώ αλλάζει ώρες αναχώρησης σε 27 πτήσεις. Επίσης, η Αegean Αirlines (τηλέφωνα 801 11 20000 από σταθερό και 210-6261.000 από κινητό) αναγκάζεται να ματαιώσει 9 δρομολόγια και να αλλάξει ώρες αναχώρησης σε άλλες 37 πτήσεις.

Παγώνει τα δάνεια ο ΟΕΚ

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των παροχών του ΟΕΚ (Οργ. Εργατικής Κατοικίας) διατυπώνει η ΓΣΕΕ και ζητά την απόρριψη από τον υπουργό Εργασίας του σχετικού αιτήματος της διοίκησης.
Κατά τη ΓΣΕΕ, είναι απαράδεκτο την ώρα που ο οργανισμός εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους και μάλιστα ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα, να τους στερεί το δικαίωμα των παροχών. Σημειώνεται ότι από χτες ο Οργανισμός δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για νέα δάνεια με στόχο να ικανοποιήσει παλαιότερες αιτήσεις. Το πρόβλημα στον Οργανισμό οφείλεται στο χρέος ύψους 1,7 δισ. ευρώ του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ και στη δραματική μείωση των αποθεματικών του (από 750 εκατ. το 2006 στα 150 εκατ. ευρώ φέτος
Ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 14/7/2010