15 Ιουλ 2010

6η απεργία και... αυλαία

ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ»
* ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΓΣΕΕ

Απεργιακή αυλαία σήμερα ενόψει των διακοπών ή, καλύτερα, λόγω του καύσωνα, με την ΑΔΕΔΥ να διοργανώνει 4ωρη στάση εργασίας για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Ομως το πρώτο εξάμηνο του έτους, το πιο καυτό διάστημα της μεταπολίτευσης με 6 γενικές απεργίες και πρωτοφανή, σε αριθμό και όγκο, συλλαλητήρια, κλείνει με ακόμη πιο δραματικό τρόπο. Σχεδόν 3.700 χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, ενώ η ΓΣΕΕ καλείται να επιλέξει το «πάγωμα» των αποδοχών για φέτος και οριακές μόνον αναπροσαρμογές για την επόμενη διετία, προκειμένου να κατοχυρώσει, όχι απόλυτα αλλά με όσο το δυνατόν περισσότερα νομικά δεσμά, τον 13ο και 14ο μισθό.

Έναν αιώνα πίσω

Ετσι λοιπόν αυτό το εξάμηνο, διάστημα κατά το οποίο ανατράπηκαν «σταθερές» δεκαετιών, χάθηκαν δικαιώματα που η θέσπισή τους διαρκεί πάνω από έναν αιώνα και, κυρίως, διαγράφηκε ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής και εργασίας, κλείνει ιδιαίτερα σκληρά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα των προβλέψεων του Μνημονίου για 3ετές «πάγωμα» των αποδοχών, πίσω από τις γραμμές του οποίου έχουν οχυρωθεί οι εργοδότες και κυρίως ο ΣΕΒ αναφορικά με τη σύμβαση, αλλά κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομία, η οποία συνεχώς βαθαίνει με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Από 11.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ.

**Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει σήμερα την τελευταία(;) πριν από τις διακοπές στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τις 3.00 μ.μ. και προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι στη Βουλή, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα συζητείται στην ολομέλεια το Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Χθες, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Λόγω της κινητοποίησης δεν θα γίνουν πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών. Και αυτή μοιάζει να είναι η μεγαλύτερη επίπτωση από την κινητοποίηση, αφού δεν λειτουργούν τα σχολεία, ενώ από ένα σημείο και μετά θα γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία μόνο επείγοντα περιστατικά λόγω συμμετοχής της ΕΙΝΑΠ στη στάση.

1,5% από... του χρόνου

* Αναφορικά με τη σύμβαση εργασίας, η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ αναμένεται να πάρει οριστικές αποφάσεις σήμερα το πρωί και ακολούθως θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις μηδενικές αναπροσαρμογές για φέτος, αναμένεται να συμφωνηθεί η καταβολή του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, 1,5% και 1,8% αντιστοίχως, για κάθε ένα από τα δύο επόμενα έτη. Οι εν λόγω αυξήσεις θα δοθούν μετά την 1η Μαΐου εκάστου έτους και όχι στις αρχές του χρόνου.
Επίσης, θα προβλέπεται η ισχύς της σύμβασης από τις αρχές του Ιουλίου φέτος, 6 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης, έτσι ώστε να μην καταστραφεί η έννοια του μισθού ασφαλείας (σ.σ. δεν ισχύει ο βασικός μισθός για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί μια σύμβαση 6 μήνες μετά τη λήξη της). Παράλληλα, θα προβλέπεται η υποχρέωση των εργοδοτών σε καταβολή 14 μισθών τον χρόνο.
Η ανωτέρω, κατ' αρχήν, συμφωνία αναμένεται να έχει την υποστήριξη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αλλά όχι του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης. «Είναι λάθος η πρόβλεψη για αυξήσεις στα επίπεδα του ευρωπαϊκού πληθωρισμού», ανέφερε στην «Ε» ο αναπληρωτής πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γ. Γαβρίλης, γιατί «είναι κάτι που θα μας καταδιώκει για πολλά χρόνια στο μέλλον, όταν οι εργοδότες θα ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε αύξηση πέραν του ευρωπαϊκού πληθωρισμού καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 15/7/2010