7 Ιουν 2010

Πόκερ για τις συντάξεις

Εκτός ποσοστού αναπλήρωσης μένει η βασική σύνταξη, για την οποία η τρόικα πιέζει να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. «Μάχη» και για τις επικουρικές. Ζητούν να υπολογίζονται με συντελεστή 1,2%. Να αποφασίζουν τα Ταμεία, προτείνει η κυβέρνηση

Σκοτσέζικο ντους με τις συντάξεις σε κυβέρνηση και ασφαλισμένους κάνει η τρόικα, με τις τελικές αποφάσεις να κλειδώνουν αυτή την εβδομάδα σε νέο κύκλο επαφών των ελεγκτών με το υπουργείο Εργασίας. Ο τρόπος υπολογισμού της βασικής σύνταξης «κλείδωσε», ωστόσο η τρόικα συνδέει τώρα το ποσοστό αναπλήρωσης με το εισόδημα και συνεχίζει τις πιέσεις για τις επικουρικές συντάξεις
.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν κ. Αλταφάζ μιλά για «παρανόηση» και επισημαίνει πως «πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα κοπούν στο μισό». Ωστόσο, δέκα μέρες νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε επιστολή του στον Ολι Ρεν, είχε επισημάνει πως οι προτάσεις που γίνονται από τους ελεγκτές ρίχνουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 45% με 48% μαζί με τη βασική σύνταξη.

Χθες ο κ. Αλταφάζ, σε επιστολή του στο «Βήμα», επεσήμανε πως ο συντελεστής 1,2% αφορά το ανταποδοτικό σύστημα και στη συνέχεια έρχεται να προστεθεί η βασική σύνταξη (πρόταση που έχει καταθέσει και το υπουργείο Εργασίας). Αυτό -όπως επισημαίνει- αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65% έως 80% για όλους, εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού.
Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων για την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στη βασική σύνταξη, η οποία θα καταβάλλεται πλήρης στο 65ο έτος της ηλικίας. Με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, η βασική σύνταξη θα δίνεται στους ασφαλισμένους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (με το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης να είναι στο 65% για την κύρια σύνταξη).
Επιπλέον -όπως έγραψε το «Εθνος» το Σάββατο- σε εξέλιξη είναι και η «μάχη» για τις επικουρικές συντάξεις. Η τρόικα έχει ζητήσει να υπολογίζονται με συντελεστή 1,2% (όπως και η αναλογική σύνταξη), κάτι που θα οδηγούσε στη σημαντική μείωσή τους.
Με την πρόταση αυτή είναι κατηγορηματικά αντίθετοι οι Αν. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης, που προτείνουν οι επικουρικές συντάξει να υπολογίζονται με βάση τη βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου (και για τον σκοπό αυτό θα εκπονηθούν και οι απαραίτητες μελέτες).
Κρίσιμο τριήμερο
Στην Αθήνα για τις τελικές επαφές οι ελεγκτές

Σε περίπτωση που λυθούν τα εκκρεμή θέματα και δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στις 20 Ιουνίου
Ιδιαίτερα κρίσιμες για το Ασφαλιστικό είναι οι επόμενες τρεις μέρες, οπότε και αναμένεται να «κλείσουν» οι επερχόμενες αλλαγές στις συντάξεις. Οι ελεγκτές φτάνουν σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί στην Αθήνα και μέχρι την Παρασκευή θα έχουν συνεχείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας.
Στόχος είναι στα «ραντεβού» αυτά να συμφωνηθούν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν και από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας). Σε περίπτωση που λυθούν τα εκκρεμή θέματα και δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στις 20 Ιουνίου.

Αλληλογραφία
Για το θέμα των συντάξεων έχει υπάρξει συνεχής αλληλογραφία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας και ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
Στις 28 Μαΐου ο Ανδρέας Λοβέρδος σε επιστολή του στον Ολι Ρεν καθιστά σαφές πως δεν μπορεί να δεχτεί τις προτάσεις των ελεγκτών για ποσοστό αναπλήρωσης 45% έως 48% μαζί με τη βασική σύνταξη, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε συντάξεις φτώχειας για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως με βάση αυτές τις προτάσεις ένας ασφαλισμένος «πρέπει να δουλεύει 40 ή 42 έτη για να πάρει ένα ποσό που είναι ανάλογο με το επίδομα ανεργίας».
Στις 4 Ιουνίου ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης στέλνει επιστολή στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Σέρβας Ντερούζ. Στόχος είναι να υπάρξει καταγραφή των θεμάτων στα οποία έχει υπάρξει συμφωνία και να μην... επανέλθουν οι ελεγκτές με νέες αξιώσεις.
Στις 5 Ιουνίου ο Ολι Ρεν σε επιστολή του στον Ανδρέα Λοβέρδο επισημαίνει πως «δεν υπάρχουν θέματα για παρεξήγηση». Αυτό που ζητά είναι να μην αυξηθούν οι δαπάνες πάνω από το 2,5 του ΑΕΠ, για το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως έχει προνοήσει η ελληνική πλευρά.
Απαντώντας ο Ανδρέας Λοβέρδος με νέα επιστολή του στον Ολι Ρεν εκφράζει την ικανοποίησή του για άρση των παρεξηγήσεων και μιλά για «τη θετική εξέλιξη με το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων». Σημειώνεται πως ο υπουργός επικαλείται τη μαρτυρία του υφυπουργού και όσων ήταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους ελεγκτές, για να πιστοποιήσει πως ζητήθηκε η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 48%.
Για «θέατρο σκιών» γύρω από το Ασφαλιστικό κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικοινωνιακά παιχνίδια».
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Ξεκινά από το 2011 η αύξηση στα όρια ηλικίας


Από το 2011 θα ξεκινήσει η αύξηση στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Οπως έγραψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», οι αλλαγές στο καυτό θέμα των ορίων ηλικίας έχουν «κλειδώσει»και θα... τρέξουν σταδιακά μέχρι το 2015. Οι αλλαγές αγγίζουν όσους αποχωρούν με 35ετία (με το όριο να πηγαίνει από τα 58 στα 60 έτη), όσους συνταξιοδοτούνται με 37ετία (θα απαιτούνται 40 έτη δουλειάς αλλά θα αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος) και τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο (νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών).

Βαρέα - ανθυγιεινά
Στα βαρέα και ανθυγιεινά η έξοδος με 35ετία θα πάει σταδιακά στα 60 έτη (από τα 55), ενώ σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν το όριο θα πάει στο 65ο έτος. Δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα. Τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, με δεδομένο πως με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στον δημόσιο τομέα τα όρια ηλικίας πάνε στο 65ο έτος μέχρι το 2013 (με την αύξηση να είναι πέντε έτη τον χρόνο). Σε περίπτωση που ανάλογο όριο τεθεί και στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι τρία έτη τον χρόνο, καθώς θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος (μέχρι το 2015).
πηγή : Εφημερίδα "Έθνος", 7/6/2010