16 Ιουν 2010

"Κλείδωσαν" οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Κλείδωσαν οι αλλαγές στο «ασφαλιστικό» του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση των δύο νομοσχεδίων με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή ώς το τέλος Ιουνίου. Χθες η "τρόικα" συζήτησε τις τελικές ρυθμίσεις με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ενώ σήμερα συναντώνται με τον υπουργό Α. Λοβέρδο ο οποίος επέστρεψε από τη Γενεύη.
Το ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει κατά γράμμα τους όρους του μνημονίου και σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις βασικές αλλαγές, αυτή που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, εξετάζεται να τεθεί σταδιακά σε ισχύ από το 2011.
Στη συνάντησή τους με τον Γ. Κουτρουμάνη συζήτησαν τις δύσκολες πτυχές των αλλαγών, όπως οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες και τους εργαζόμενους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Καμία «παρέκκλιση» από το μνημόνιο, τόνισαν οι ελεγκτές.
Έτσι, το υπουργείο καταρτίζει το νομοσχέδιο με βάση τα εξής «δεδομένα»:

* Πλήρης σύνταξη με 40ετία στο 60ο έτος, με σταδιακή αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 37 στα 40, κατά 1 εξάμηνο κάθε έτος από το 2011, έως το 2015. Παράλληλη με τις αυξήσεις των ετών ασφάλισης, θα είναι και η επιβάρυνση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο 65ο έτος. Η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 6% το χρόνο για όσους αποχωρούν κάτω των 65 ετών. Η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα επηρεάσει και τους παλαιούς -προ του 1992 και προ του 1983- ασφαλισμένους, που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης (35ετία, χωρίς όριο ηλικίας, ή με όριο ηλικίας το 58ο). Επώδυνες θα είναι οι αλλαγές για τις γυναίκες και κυρίως τις μητέρες ανηλίκων, καθώς θα υποστούν βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 3 χρόνια κάθε έτος (2011-2015).
* Ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται αρχικά με βάση την τελευταία -προ του έτους συνταξιοδότησης- δεκαετία, από το 2011. Κάθε χρόνο θα μπαίνει και ένα έτος στη βάση υπολογισμού (π.χ. το 2012, με 11ετία, το 2013, με 12ετία, κ.λπ.), ώστε σταδιακά οι συντάξεις να βγαίνουν με τις αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου (40ετία).
* Η εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης αντρών – γυναικών στο Δημόσιο, θα έρθει σε τρία χρόνια (2011-2013).
* Οι ασφαλισμένοι στα 9 ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΕΤΕ, κ.ά.) και εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με βάση τις καταστατικές διατάξεις των ταμείων τους, εξομοιώνονται με τις διατάξεις του ΙΚΑ.
* Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, στο 65ο έτος και μειωμένη κατά 6% κατ’ έτος για αποχώρηση από τα 60 ώς τα 64.
* Οι επικουρικές συντάξεις μπαίνουν στη μέγγενη των περικοπών.
Καθοριστικής σημασίας για τις τελικές αλλαγές είναι η αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος, που όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη. Για την ακρίβεια, δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις που θα έχει στο ασφαλιστικό σύστημα η άμεση εφαρμογή των διατάξεων. Γι’ αυτό και στην πρώτη εκδοχή που δόθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας (με βάση το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στα μέσα Μαϊου) γινόταν πρόβλεψη ελλείμματος 7,5% ώς το 2060. Μετά τις παρεμβάσεις της τρόικας, το ασφαλιστικό θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα «εγγυώνται» συγκράτηση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ. Στη συνάντηση τρόικας - Λοβέρδου θα οριστικοποιηθούν και οι αλλαγές για το καθεστώς απολύσεων με μειωμένες έως 50% τις αποζημιώσεις.
του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 16/6/2010