9 Ιουν 2010

Οκτώ γκρίζες ζώνες για τις συντάξεις

ΣΕ ΟΚΤΩ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ, που αν δεν ξεκαθαρίσουν θα αποδειχθούν (πρόσθετες) παγίδες στο νέο Ασφαλιστικό, επικεντρώνονται οι συζητήσεις της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η τελική έγκριση του νέου Ασφαλιστικού θα γίνει στις 16 Ιουνίου.

Μέχρι τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στα παρακάτω σημεία:

1 Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Μετά τις γνωστές διευκρινίσεις που δόθηκαν, αναμένεται το ποσό της αναλογικής- ανταποδοτικής σύνταξης να υπολογίζεται με συντελεστή 1,2 κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, και σε αυτή θα προστίθεται η βασική σύνταξη, ύψους 360 ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.

2 Δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα ακριβή χρονοδιαγράμματα των ανατροπών στον υπολογισμό των συντάξεων. Η τρόικα ζητεί οι παρεμβάσεις να αρχίσουν από το 2011 και να ολοκληρωθούν το 2015.

3 Αν θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη στα 65, όπως ορίζει το μνημόνιο, ή και νωρίτερα (στα 60, με 40 έτη ασφάλισης) χωρίς την ποινή της μείωσης κατά 6% ετησίως.
4 Ο χρόνος που θα συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση 40 ετών ελάχιστης «συνεισφοράς» στην κοινωνική ασφάλιση (ο στρατός, ο χρόνος ανατροφής παιδιών, η διαδοχική ασφάλιση ανεξάρτητη από το αν πρόκειται για ασφάλιση σε Ταμείο μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων, η παράλληλη ασφάλιση ή ενδεχομένως μέρος του χρόνου των σπουδών).

5 Εκπρόσωπος της Ε.Ε. έχει ζητήσει να καθιερωθεί και στις επικουρικές συντάξεις συντελεστής 1,2%. Ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει δραματική μείωση του ποσοστού των επικουρικών συντάξεων.

6 Το καθεστώς συνταξιοδότησης για τους απασχολούμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εφόσον τηρηθεί το γράμμα του μνημονίου (που επιβάλλει ως ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη τα 40 έτη ασφάλισης και το 60ό), όλοι οι ασφαλισμένοι- και όχι μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι από 1/7/2011 - θα οδηγηθούν έως το 2015 στο 60ό έτος (από τα 55 και 57 έτη που ισχύουν σήμερα, στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015).

7 Αν θα θεσμοθετηθεί η «αυτόματη» αύξηση, ανά τριετία, του γενικού ορίου των 65 ετών με βάση ολόκληρη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (αντί της αύξησης του ορίου ανά δεκαετία και κατά το 1/3 της αύξησης του προσδόκιμου που προβλέπει το νομοσχέδιο).
8 Αν θα αλλάξει το καθεστώς στις συντάξεις χηρείας (έχει ζητηθεί να μην καταβάλλεται πριν από τα 50 καμία σύνταξη λόγω θανάτου και να προβλεφθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή έως το 65ο). Οι κοινοτικοί ζητούν ακόμη να μην καταβάλλουν τα Ταμεία συντάξεις χηρείας αν ο γάμος έχει διαρκέσει λιγότερο από 5 έτη και να μειωθούν τα ποσά των συντάξεων που ήδη εισπράττουν άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες.
Ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 9/6/2010