9 Ιουν 2010

Κλειδώνουν οι συντάξεις

Βασική σύνταξη σε όλους στα 65 και υπό προϋποθέσεις νωρίτερα. Στόχος του υπουργείου να περιοριστεί η δαπάνη των φαρμάκων κατά 1,1 δισ. ευρώ

Με τους όρους χορήγησης της βασικής σύνταξης να οριστικοποιούνται, το υπουργείο Εργασίας καλείται να δώσει τώρα τη μάχη για τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης.

Στο... μέτωπο των συντάξεων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος σημείωσε χθες πως η βασική σύνταξη θα δίνεται σε όλους τους ασφαλισμένους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια θα αφορούν τους ανασφάλιστους.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας, που μένει πάντως να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα, περιλαμβάνει δύο σημεία:

Η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων έφτασε πέρυσι τα 5 δισ. ευρώ
Η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων στα 65 έτη.
Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες στην τηλεόραση του ANT1 ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα εισοδηματικά κριτήρια θα αφορούν τους ανασφάλιστους.
Σημειώνεται πως η τρόικα είχε θέσει θέμα επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης. Έντονη είναι η αντίδραση του υπουργείου, καθώς σε αυτήν την περίπτωση όσοι δεν δικαιούνται τη βασική σύνταξη θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 48%.

Η βασική σύνταξη θα χορηγείται και πριν από το 65ο έτος, εφόσον συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση πρόωρης εξόδου θα είναι μειωμένη κατά 6% ετησίως.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με 35ετία στα 60 έτη θα δει τόσο την αναλογική όσο και τη βασική σύνταξη να μειώνονται κατά 30%. Στον αντίποδα, η τρόικα ζητεί να υπάρχει το όριο του 65ου έτους της ηλικίας και να μην καταβάλλεται νωρίτερα το συγκεκριμένο τμήμα της σύνταξης.
Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να υπάρξουν αύριο και μεθαύριο συναντήσεις με τους ελεγκτές, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε συνάντηση με τους απεσταλμένους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στα εκκρεμή θέματα είναι μεταξύ άλλων το ύψος των επικουρικών συντάξεων, τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων και ο τρόπος υπολογισμού των πλασματικών ετών ασφάλισης (στρατός, σπουδές, λοχεία κ.ά.).
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης εστιάζουν τώρα το ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση της σπατάλης στα φάρμακα. Στόχος είναι να περιοριστεί η δαπάνη κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων για το Ασφαλιστικό.
Ενδεικτικό των διαστάσεων του προβλήματος είναι πως πέρυσι η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων άγγιξε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η αντίστοιχη δαπάνη στο Βέλγιο -που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας- δεν ξεπερνούσε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα πρώτα αποτελέσματα έγιναν ορατά τον Μάιο, οπότε στο ΙΚΑ μειώθηκε 5% η φαρμακευτική δαπάνη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (και 3% σε σχέση με τον Απρίλιο). Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στη σπατάλη από την 1η Ιουνίου τα φαρμακεία δεν εκτελούν συνταγές, όπου ο γιατρός δεν αναγράφει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επιπλέον εντατικοποιούνται οι έλεγχοι (ήδη έγιναν 22.000) και διακόπτεται η συνεργασία με τα Ταμεία για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που μπαίνουν στο «κόλπο» της προκλητικής συνταγογράφησης.

Στοιχεία από ΝΔ για τα χρέη των νοσοκομείων
Αιμορραγία 200 εκατ. ευρώ το μήνα

Με 200 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα «τρέχουν» τα χρέη των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τομέα Υγείας της ΝΔ, Μάριο Σαλμά. Οπως υποστηρίζει, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου οι οφειλές του ΕΣΥ ανήλθαν στα 578,9 εκατομμύρια ευρώ και από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν ξεπεράσει το 1,6 δισεκατομμύριο. Κατά τον κ. Σαλμά, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησής τους ξεπερνά τον αντίστοιχο της προηγούμενης κυβέρνησης (163 εκατομμύρια), ενώ η έλλειψη πόρων έχει υποχρεώσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να περιορίσουν τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων.
Επικαλούμενος στοιχεία από το «Ασκληπιείο Βούλας», ο τομεάρχης της ΝΔ ανέφερε ότι τα χειρουργεία πραγματοποιούν σαφώς λιγότερες ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξαιτίας της έλλειψης υλικών. Από τον Ιούνιο έως το τέλος του 2009 -είπε- γίνονταν στο νοσοκομείο από 31 έως 47 αρθροπλαστικές γόνατος τον μήνα. Ο αριθμός αυτός υποχώρησε τον περασμένο Μάρτιο σε 21 επεμβάσεις.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν μείωση και στις αρθροπλαστικές ισχίου. Από τον Ιούνιο έως το τέλος του 2009 πραγματοποιούνταν στο «Ασκληπιείο» από 32 έως 43 επεμβάσεις αυτού του είδους.
Ο αριθμός τους φέτος κυμαίνεται από 14 έως 23.
Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε πλασματική τη μείωση κατά 10% που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας στις δαπάνες των νοσοκομειακών δαπανών το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Την απέδωσε σε χρησιμοποίηση αποθεμάτων υλικού, στην αναβολή των διαγωνισμών για προμήθειες και στην απόφαση των προμηθευτών να σταματήσουν να χορηγούν υλικό στο ΕΣΥ.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 9/6/2010