1 Ιουν 2010

Έρχονται ανατροπές - εξπρές

Προθεσμία 15 ημερών σε εργοδότες και συνδικάτα για την κατάθεση των προτάσεών τους έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος. Κρίσιμο ραντεβού σήμερα των κοινωνικών εταίρων για τη συλλογική σύμβαση

Με διαδικασίες-εξπρές θα προχωρήσουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να δίνει προθεσμία 15 ημερών σε εργοδότες και συνδικάτα για την κατάθεση των προτάσεών τους.

Πάντως και σε αυτή την περίπτωση -όπως και με το ασφαλιστικό-θεωρείται δεδομένο πως θα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, με τη ΓΣΕΕ να επισημαίνει πως "η χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους εργοδότες εξελίσσεται σε μια ιλαροτραγωδία ως προς τη διαδικασία και το περιεχόμενο".
Σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι πραγματοποιούν κρίσιμο "ραντεβού" για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, με τους εργοδότες στην ουσία να προσανατολίζονται σε τριετές πάγωμα μισθών. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει πρόταση -π.χ. από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο- για "ψυχολογική" αύξηση, που θα μπορούσε να είναι 0,5% (είτε φέτος είτε το 2011).
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ θα προτείνει αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού για να στηριχτούν οι μισθωτοί. Επιπλέον θα ζητήσει ρητή δέσμευση, ότι οι κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις δεν θα υπολείπονται της εθνικής σύμβασης (καθώς ανάλογη ρύθμιση υπάρχει στο μνημόνιο και ουσιαστικά καταργεί τον κατώτερο μισθό).
Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις εργοδοτών και συνδικάτων είναι και η ενσωμάτωση στις μηνιαίες αποδοχές του 13ου και του 14ου μισθού.
Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο μηνιαίος μισθός, πάνω στον οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα (τα οποία κατά συνέπεια θα αυξηθούν) αλλά και οι συντάξιμες αποδοχές.
Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων -με βάση και το μνημόνιο- έρχονται αλλαγές στον ρόλο του ΟΜΕΔ (θα απαιτείται συναίνεση και των εργοδοτών για την προσφυγή), αύξηση του ποσοστού απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο μνημόνιο προβλέπεται πως το ποσοστό των απολύσεων θα πάει από το 2% στο 4%.
Μετά τη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος ουσιαστικά οριοθέτησε τη διαβούλευση "περιορίζοντάς τη στο πλαίσιο που θέτει στο μνημόνιο". Συνέχισε τονίζοντας: "Ο τόπος εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Επιχειρώντας να κοροϊδέψουμε τους δανειστές μας, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας".

Βολές
Τις εξελίξεις σχολίασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος σημείωσε:
"Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εργοδότες εξελίσσεται σε μια ιλαροτραγωδία ως προς τη διαδικασία και το περιεχόμενο. Ας μην κουράζονται στο υπουργείο για να φτιάχνουν τέτοιους νόμους, ας πάρουν έτοιμο το σημείωμα που έχει δώσει και στην 'τρόικα' ο ΣΕΒ".
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα με τους εργοδότες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε πως "υπάρχει ένα πρόσθετο ζήτημα, η θωράκιση και η προστασία της εθνικής συλλογικής σύμβασης, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μαζί με το συνολικότερο πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που το αμφισβητούν Βρυξέλλες, Αθήνα και εργοδότες".
Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος συναντήθηκε για τις συμβάσεις και με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ. Μάλιστα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Πέμπτη με τους συνδικαλιστές του Μετώπου, στην οποία θα μετέχουν πρόεδροι των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 1/6/2010