16 Ιουν 2010

Μάχη οπισθοφυλακής για τις συντάξεις

Έκλεισε η αύξηση των ορίων ηλικίας, σκληρό παζάρι για επικουρικές και μητέρες ανηλίκων τέκνων

Τέσσερις καίριες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού παραμένουν ανοιχτές προς διαπραγμάτευση μεταξύ των ελεγκτών της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, η εφαρμογή πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης, η χορήγηση της βασικής σύνταξης πριν από το 65ο έτος της ηλικίας και ο χρόνος προσαρμογής του ορίου συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων στα 65 έτη αποτελούν τις τελευταίες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παραμένουν ακόμη στο τραπέζι των συνομιλιών.
Τα θέματα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη σημερινή δεύτερησυνεχή- συνάντηση των ελεγκτών με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη , ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται το αργότερο αύριο Πέμπτη να δώσει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου στους δανειστές της χώρας, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση και εφόσον εγκριθεί θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αποστάσεις» που υπάρχουν για τα «ανοιχτά» θέματα αφορούν τα εξής:
1. Επικουρικές συντάξεις
Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες αποδεικνύουν την οικονομική υγεία του αντίστοιχου επικουρικού ταμείου. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική θα πρέπει οι συντάξεις αυτές να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης (48%) και να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%. Η υιοθέτηση αυτού του σεναρίου θα σημάνει ότι κύρια και επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνούν το 65% του συντάξιμου μισθού.


2. Η χορήγηση της βασικής σύνταξης


Η βασική σύνταξη θα δίδεται, πέραν της αναλογικής, με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου. Η κυβέρνηση επιμένει να δίδεται και στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο εκκρεμεί η χορήγηση της βασικής σύνταξης στις υψηλές συντάξεις. Η τρόικα επιμένει η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όσους λαμβάνουν αναλογική σύνταξη υψηλότερη από ένα πλαφόν. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα ακόμη και από αυτή καθεαυτή τη σύνταξή τους.

3. Ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης


Ο συνυπολογισμός του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας θεωρείται δεδομένος. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει ποιος χρόνος θα δικαιολογείται, δηλαδή η περίοδος της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, τα έτη σπουδών, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Ασαφείς παραμένουν και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου. Δηλαδή το πόσα έτη θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος να αναγνωρίσει και το κόστος το οποίο θα πρέπει να καταβάλει.

4. Το όριο ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων


Το όριο αυτό οδηγείται στα 65 έτη από τα 50 που είναι σήμερα. Οι ελεγκτές ζητούν η προσαρμογή στα νέα όρια να γίνει εντός μιας πενταετίας (ως το 2015), ενώ η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά βίαιη αυτή την προσαρμογή και ζητεί να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Κ ατά τα λοιπά με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχουν οριστικοποιηθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία οδεύουν προς τα 60 και τα 65 έτη. Τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη οδηγούνται προς τα 40.
Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι κατευθύνονται προς το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών. Και για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σταδιακά προσαρμόζεται το έτος εξόδου από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Οι βασικές αλλαγές του συστήματος ξεκινούν άμεσα, δηλαδή από το έτος 2011, ενώ από το ίδιο έτος θα επιβάλλεται «ποινή» 6% κατ΄ έτος για συνταξιοδότηση πριν από τα 40 έτη ασφάλισης ή προ του 65ου έτους της ηλικίας. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης θα ισχύσουν από το 2015, ωστόσο θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης κατά τα πρώτα χρόνια μετά το 2015. Συγκεκριμένα, τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (μέσος συντελεστής 1,2%) και τα έτη προ του 2011 με βάση το σημερινό σύστημα.
Ρεπορτάζ του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 16/6/2010