11 Ιουν 2010

Διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά

Κρίσιμη είναι η ερχόμενη εβδομάδα και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς τη Δευτέρα επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ την Τρίτη εκπνέει το χρονικό περιθώριο που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου οι παραγωγικοί φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις νέες ρυθμίσεις.
Βασικά ζητήματα που καλείται η χώρα μας να υιοθετήσει, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογράψει με τους δανειστές της, είναι η αύξηση του ορίου απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων, η εφαρμογή χαμηλότερων αμοιβών από τα κατώτατα όρια για προσλήψεις νέων και η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (ΟΜΕΔ). Η κυβέρνηση ζητεί τις προτάσεις των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων προκειμένου να καταρτίσει τα προεδρικά διατάγματα με βάση τα οποία θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στην υφιστάμενη εργατική νομοθεσία.
Η ΓΣΕΕ αρνείται να προσέλθει σε αυτή τη διαπραγμάτευση και κατ΄ επέκταση δεν πρόκειται να αποστείλει προτάσεις για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Αντιθέτως, μέσω των διαπραγματεύσεων επιδιώκει την ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στους υπόλοιπους 12 μισθούς προκειμένου να αποφύγει μελλοντικά το ενδεχόμενο κατάργησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει καταρτίσει πρόταση με βάση την οποία οι απολύσεις κλιμακώνονται ως εξής: ελεύθερες απολύσεις στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα, όπως ισχύει και σήμερα· πέντε απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις από 20 έως 150 άτομα (σήμερα ισχύουν 4 απολύσεις για επιχειρήσεις με 20 έως 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στην τελευταία κατηγορία ενδέχεται να υπάρξει πλαφόν, πάνω από το οποίο δεν θα ισχύει το 4% αλλά συγκεκριμένος αριθμός απολύσεων.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 11/6/2010